latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:37 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

У четвртак наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ сутра ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На рочишту одржаном у четвртак, 13. фебруара, бивши министар унутрашњих послова Алија Делимустафић је изјавио да му нико никада није рекао за дешавања у Великом парку, нити је добио неку забиљешку или писани документ о томе.

Делимустафић је рекао да је 90 одсто послова припадало војној безбједности на чијем челу је био Керим Лучаревић, а да је он више био политичка личност везана за Предсједништво.

Он је изјавио да је тек 2000. године читао у неким стенограмима у Београду да су се српски војници предали Територијалној одбрани и да су прешли у ТО.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.