latinica  ћирилица
19/02/2020 |  12:42 ⇒ 15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Курти укида таксе?

Премијер тзв. Косова Курти изјавио је да ће већ данас анализирати препоруке, а потом донијети одлуку о укидању сто одсто увећаних такса на производе из Србије.

Како је рекао, то ће учинити уз мјере реципроцитета које ће имати за циљ заштиту локалних произвођача, пренијела је приштинска Коха.

Портал Косово онлајн пренио је, међутим, прецизнију најаву да је Курти рекао да ће таксе ускоро бити замијењене реципрочним мјерама ради заштите локалних произвођача. Медиј такође преноси да је такса на српску робу одлука коју је донијела претходна влада.

Курти је, како Тањуг преноси извјештавање Кохе, на другој конвенцији косовских произвођача говорио о важности локалних произвођача и истакао да су они стуб косовског друштва и економије.

- Нисмо за таксе као казнену мјеру према потрошачима, већ за реципроцитет као заштиту произвођача. Производи произведени на Косову који подлежу нелојалној пракси и конкуренцији биће заштићени - рекао је Курти и додао да ће већ данас анализирати препоруке и донијети одлуку о укидању такса и успостављању реципрочних мјера.

Курти је, како се наводи, рекао да је "Косово независна и суверена држава и да ће се тако и понашати".

Говорећи о пројекту "мини-Шенген", Курти је рекао да, када је о трговини ријеч, Приштина има само један интерес и да је то потпуна сарадња са Албанијом.

Додао је да се "мини-Шенгену" противе и шефови клуба косовских произвођача.

Извршни директор Клуба косовских произвођача Астрит Панџа говорио је о бренду и кампањи овог клуба за "Маде ин Косово".

- Веома смо заинтересовани да наставимо ову кампању, јер су производи направљени на Косову квалитетни - рекао је.

Рекао је како се произвођачи противе "мини-Шенгену", а што се тарифе тиче, додао је да су ставови тог удружења већ познати.