X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
19/02/2020 |  12:08 ⇒ 12:11 | Извор: СРНА

Симић: Правосуђе БиХ коначно смогло снаге да подигне оптужницу

Тек након 28 година Тужилаштво БиХ смогло је снаге да подигне оптужницу против пет припадника Армије БиХ који су 8. марта 1993. године извршили злочин над припадницима Прве посавске бригаде Војске Републике Српске у Бодеришту код Брчког, рекао је Срни предсједник Општинске борачке организације у Брчком Цвјетко Симић.
Цвјетко Симић - Фото: СРНА
Цвјетко СимићФото: СРНА

Симић је рекао да очекује да ће казна за тај злочин бити максимална.

- Ако узмемо да су посљедњих мјесец дана припадници Војске Републике Српске са подручја Смолуће и Потпећи за ударена два шамара над припадницима Армије БиХ осуђени на 20 година, за овакве злочине очекујемо максималне казне - рекао је Симић.

Он је истакао да је у више наврата говорио да све жртве које су страдале на исти начин, без обзира да ли су српске, бошњачке или хрватске, треба да буду рангиране и третиране исто и да сви починиоци тих злочина буду нађени и осуђени.

Оптужница, коју је потврдио Суд БиХ, терети Адмира Ризвановића, Смајила Омеровића, Јасмина Хускановића да су као припадници из састава Интервентне јединице 3. батаљона 108. моторизоване бригаде такозване Армије БиХ приликом борбених дејстава у близини мјеста Бодериште из засједе заробили 11 припадника Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

Они су њих потом мучили и злостављали, наносили им тешке тјелесне повреде, након чега су их употребом ватреног оружја, те одсијецањем глава лишили живота.

У односу на Кемала Хиндића, Мартина Франчешевића, Рамиза Плајкића, Иву Анђелиновића и Бахрију Фазловића једна тачка оптужнице је одбијена.

Хиндић, Франчешевић, Плајкић, Хазим и Бахрија Фазловић и Анђелиновић оптужени су да су у својству команданата Оперативне групе један - Босанска Посавина 108. пјешачке бригаде ХВО-а, те 108. моторизоване бригаде такозване Армије БиХ знали за злочин који су починили њима подређени војници, те пропустили да предузму неопходне и разумне да како би починиоци били откривени, процесуирани и кажњени за ратни злочин.

Тужилаштво је раније саопштило да ће наводе оптужбе доказивати позивањем око 70 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више од 300 материјалних доказа.