latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:59 | Аутор: СРНА

Високи Дечани - путоказ Србима

Манастир Високи Дечани једна је од четири српске светиње које су под заштитом Унеска.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Светињу је почео градити краљ Стефан Дечански, а завршио његов син цар Душан од 1327. до 1335. године. Овај манастир је једна од најстаријих, најочуванијих и највећих задужбина Немањића, уз манастир Грачаницу, Пећку патријашрију и Богородицу Љевишку.

- Манастир је жива ризница нашег духовног, кутурног и народног идентитета и вековима је био "усидрено сидро", које је окупљало наш народ, држало у вјери и традицији, да не изгуби своје име - наводи Срни игуман манастира, архимандрит Сава Јањић.

Дечани то чине и данас, напомиње игуман Сава и истиче да манастир Србе подсјећа на оно што су били, што јесу и што ће бити.

- Само уједињени у светосавском духу, оном који су нам оставили Свети краљ и наши свети преци, можемо се очувати као народ - сматра архимандрит Сава Јањић.

Подсјећајући да је манастир пролазио кроз тешка времена и увијек "с вјером у Бога" опстајао и настављао да служи народу, архимандрит Сава напомиње да је српски народ увијек, кад год се губила нада у Бога, имао тешке падове и пропадања.

- Надамо се да ћемо пребродити и ове данашње тешкоће, заједно у солиданости коју показујемо са браћом и сестрама у Црној Гори јер гдје год "тијело страда - сви смо једно" - истиче игуман Високих Дечана.

Наводећи да је манастир од уласка мировне мисије УН на Косово и Метохију 1999. године у више наврата био мета албанских екстремиста, он напомиње да је "срећа што светиња није паљена и што је данас сјајнија него икада".

Игуман Сава наглашава да Дечани, Љевишка, Патријаршија и Грачаница сијају као путокази за будућност.

Више стилова је примијењено током градње манастира, и готика, и романика, а краси га традиционално српско-византијско сликарство.

- Романички утицај на наше краљевске задужбине прати се још од градње Студенице и зато тај својеврсни западњачки спољни изглед и унутрашња источна душа показују-трасирају судбину нашег народа који живи на размеђи Истока и Запада, у дубини чувајући светосавску православну душу - каже игуман Сава.

Братство манастира шаље живу поруку коју својим животом свакодневно пројављује и показује, а то је да се остане и опстане на Косову и Метохији.

- Не продајимо наша имања, не одлазимо са земље која је вијековима Србима била родна груда. Држимо се наше православне вере, јединства и слоге, јер једино сједињени као народ можемо да останемо и опстанемо, без обзира шта нам моћници овог света додјељивали и како се развија општа политичка ситуација - апелује архимандрит Сава.

Он указује да је Косово и Метохија било, јесте и биће духовно биће српског народа. "Као што су и зидови манастира видели бројна страдања, али су дочекали да сијају никад сјајније но данас", истиче игуман Високих Дечана.

- Тако ће бити и са нашим народом, уколико имамо вјеру, наду и уколико смо сједињени и сложни - поручује отац Сава.