latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:12 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Мађарска жели Србију у новом савезу народа средње Европе

Мађарски премијер Виктор Орбан у свом годишњем обраћању нацији сврстао је Србију међу државе са којима је његова земља пронашла заједничке темеље и гради савезе, пише "Политика".
Виктор Орбан - Фото: ТАНЈУГ
Виктор ОрбанФото: ТАНЈУГ

Лист наводи да је Орбан именовао пријатељске сусједне земље, а то су Словачка, Србија, Хрватска и Словенија.

"Политика" подсјећа да је Орбан, обраћајући се "уморној бриселској елити", истакао да је "историја поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез, утемељен на њиховим националним интересима", који би им омогућио да се бране од пријетњи са Истока и Запада.

Насупрот федералистичком принципу градње ЕУ, мађарски премијер сматра да Европа треба да се гради на основама националних суверених држава.

- Прича о успјеху сваког народа у успону почиње јачањем самопоштовања, а лично самопоштовање грађана земаља у невољи може се вратити само уз самопоштовање своје нације. Враћање националног самопоштовања кључ је, стога, успона наше нације - рекао је Орбан.

Он је истакао да је Будимпешта научила да не мора свима да се допадне јер Европа није у Бриселу.

- Европа смо ми. У прошлости смо мислили да је Европа наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе - рекао је Орбан.

"Политика" пише да је Орбан и раније користио слоган америчког предсједника Доналда Трампа прилагођен домаћим потребама, али је током његовог годишњег обраћања нацији у недјељу, 16. фебруара, реченица "Мађарска на првом мјесту" добила значење програмског концепта.

Лист оцјењује да су Орбанове изјаве у складу са његовим политичким програмом да се наметне као лидер централне и источне Европе, која, осим Вишеградске групе, обухвата шири прстен држава раније названих хришћанским демократијама.

Оцјенивши да је посљедња деценија представља десет најуспјешнијих година у посљедњих стотину година мађарске историје, Орбан је истакао да је, пошто је Међународни монетарни фонд /ММФ/ "послао кући", отворено 850.000 радних мјеста, да су уређене финансије земље и да се кренуло ка поновном уједињењу нације.

- Да је мађарска Влада слушала савјете ММФ, лежала би у болничком кревету, из ње би висиле цјевчице ММФ-а и Брисела с дуговима, док би славина за дуг била у рукама Џорџа Сороша - рекао је Орбан.

Орбан, наводи лист, и даље задржава дистанцу према политици ЕУ ка мигрантима, тврдећи да су "права насилних криминалаца постала важнија за доносиоце одлука од права грађана који се придржавају закона".