latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:11 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Доношењем закона о Уставном суду БиХ елиминисати неправо

Република Српска, њене институције, руководство и грађани енергично траже да се Уставни суд БиХ врати праву и да се елиминише неправо, те је императив тренутка да буде донесен закон о том суду, у којем би били представници три конститутивна народа, без странаца, истиче предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Кузмановић наглашава да је одлука Уставног суда БиХ у вези са пољопривредним земљиштем у Српској неуставна и неправедна, те указује да је овај суд у посљедње вријеме донио неколико десетина таквих одлука.

- У том смислу, Народна скупштина Српске је одржала сједницу 17. фебруара, на којој су једногласно донесени закључци, према којима ће се Српска борити свим демократским средствима да ова дискриминишућа одлука буде поништена и донесен закон о Уставном суду БиХ. Закључке и став Народне скупштине, осим посланика, подржавају грађани, институције, организације и разна удружења - рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, јасно је да Уставни суд БиХ у посљедње вријеме доноси одлуке које су изразито политичке и које нису правне, па зато сви заинтересовани могу да коментаришу и да предлажу боља рјешења.

- Зато оне постају `обичан лист папира`. Таква судбина чека и ову одлуку о Закону о пољопривредном земљишту, уколико је Уставни суд БиХ у разумном року не промијени - навео је Кузмановић у колумни објављеној у "Независним новинама".

Он наглашава да се Уставни суд БиХ изгубио у својим неправним радњама, па је о истој правној ствари доносио различите одлуке.

- Тако је за Федерацију БиХ и Брчко дистрикт донио одлуке да земљиште припада ентитету и дистрикту, а не држави. Доносећи овакве одлуке Уставни суд је изгубио повјерење грађана и институција у Републици Српској, па и дијелом грађана и институција у ФБиХ- истиче Кузмановић.

Он поручио да је право на имовину "златно право и правило", које нико не може одузети титулару, па ни Уставни суд, а овдје је титулар Српска, додавши да то знају студенти друге године Правног факултета, а и грађани.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у инстутицијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.