latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:40 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Графити против Срба у Бечу (ФОТО)

У Бечу су се појавили србомрзачки графити, на које је Амбасада Србије реаговала нотом аустријском Министарству спољних послова и МУП-у и затражила реакцију аустријских власти.
Увредљиви графити против Срба у Бечу (фото: Tanjug / Zoran Mirković) -
Увредљиви графити против Срба у Бечу (фото: Tanjug / Zoran Mirković)

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић рекао је да једна порука гласи "Србе на врбе" уз усташки симбол, а друга "Смрт псима и Србима".

- У 12. бечком округу /Мајдлинг/ појавила су се два графита која носе шовинистички слоган и србомрзачку поруку, коју тешко да Беч може да прихвати и поднесе - нагласио је Родић.

Он је истакао да је тако нешто недопустиво за Беч, град који је означен као један од најквалитетнијих за живљење, што значи да мора да пружа и мултикултуралност, као и саосјећање за припаднике свих вјера и нација, пренијели су београдски медији.

- Посебно за нас Србе оваква порука уноси додатни немир, с обзиром да је реч о слогану који је настао доста давно, пре више од 100 година, али је своју препознатљивост на неки начин стекао током Другог светског рата, када је био један од најпрепознатљивијих усташких слогана - каже Родић.

Он је навео да таква порука плаши и збуњује грађане који живе у тој бечкој општини, али и у цијелом Бечу и Аустрији и не може остати без реакције званичних државних органа.

Родић је најавио да ће тражити разговор и са градоначелником Беча Михаелом Лудвигом, пошто је исказао у више наврата спремност за продубљење сарадње са званичном Србијом и људима који су поријеклом из Србије, а живе и раде у Бечу.

Фото: Танјуг

Навео је да је ова порука лош сигнал у тренуцима када Србија незаустављиво напредује ка ЕУ и када је сва политика коју Србија води, а то је прије свега политика која нема ничега конфликтног са земљама бивше Југославије, политика економске експанзије и уношења стабилности региона Југоисточне Европе.

Родић очекује да полиција покуша да утврди време и аутора графита, уз претпоставку да на објектима и зградама у околини постоје видео уређаји који, у томе, могу помоћи.

Србомрзачки графити су исписани током прошле седмице, а Амбасада Србије је одмах реаговала и изашла на терен.

Два графита исписана су на двије зграде, удаљене 50 метара једна од друге, а у међувремену неко је прецртао ријеч Срби.