latinica  ћирилица
17/02/2020 |  15:02 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о антидејтонском дјеловању Уставног суда

У Бањалуци је одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске са само једном тачком дневног реда - Информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, коју је предложила предсједница Жељка Цвијановић, након недавне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.

22.47 - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака.

22.33 - Петоминутна пауза након које слиједи гласање.

22.23 - Окончана расправа. Предсједница Српске истакла је у завршној ријечи да је НСРС централно мјесто за доношење свих важних одлука, изразивши наду да ће закључци о антиуставном дјеловању Уставног суда Бих бити усвојени.

Цвијановићева је захвалила посланицима, нагласивши да је усвајање закључака приоритет.

21.51 - Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да се посебна сједница одржава да би се, између осталог, послала порука да Републику не може више нико да гази.

Вишковић је рекао да и усаглашени закључци, који би вечерас требало да буду усвојени, потврђују да је Српска за Дејтонски споразум, као и за уважавање њене позиције у оквиру тог споразума, те Устава БиХ.

Он је рекао да су неумјесне приче појединих опозиционара да власт у Српској звецка оружјем.

20.16 - Сједница настављена након паузе.

19.55 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је спорна одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске важно питање које захтијева озбиљност власти и опозиције јер институције БиХ немају искључиву надлежност у регулисању питања имовине.

19.45 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се политичка одговорност коју има односи на српски народ и Републику Српску која више није спремна да губи достојанство, имовину, нити било шта друго.

19.40 - Получасовна пауза на захтјев Клуба посланика СДС-а.

19.10 - Посланик у посланичкој групи Заједно за БиХ Един Рамић рекао је да се одлуком Уставног суда БиХ не отима пољопривредно земљиште.

- Оно што није у складу са Уставом не смије бити на снази. У наредном периду потребно је ријешти питање државне имовине и осталих односа у БиХ, а постављам питање гдје пише омјер у БиХ 49 према 51 одсто - рекао је Рамић.

18.40 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да имовина припада ентитетима, а не БиХ.

18.30 - Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да се ова странка противи одлуци Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, јер угрожава Републику Српску.

- Бошњаци заиста мисле да БиХ припада само њима. Потврда тога јесте и изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића о Уставном суду БиХ - рекао је он, нагласивши да ће стране судије отићи из БиХ, док ће ентитетско гласање остати, што је значајно за Српску.

Шеф Независног клуба СП Максим Скоко рекао је да је на нивоу БиХ неопходан закон о Уставном суду БиХ без страних судија.

- Подржавам закључке које су данас утврдили представници политичких партија из Републике Српске. Не смијемо дозволити прегласавање у БиХ, што је евидентно у Уставном суду БиХ, а тако нешто су промовисали високи представници - рекао је Скоко.

18.10 - Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је посљедња и спорна одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске неуставна, те усмјерена против интереса Српске и Дејтонског споразума.

- На ту одлуку Уставног суда треба реаговати и ми ћемо гласати за закључке које је раније изнијела предсједница Српске - рекао је он нагласивши да је битно да се усвојени закључци спроводе.

17.50 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да се антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ огледа у одлуци о пољопривредном земљишту и усмјерено је ка централизацији БиХ, што не смије бити дозвољено.

- Тиме је нарушена дејтонска структура БиХ у омјеру 49 према 51 одсто. Нажалост, Уставни суд БиХ доноси политичке одлуке које су усмјерене ка централизацији БиХ и како онда да говоримо о њиховој легитимности - рекао је Жунић.

Он је истакао да је Уставни суд БиХ политички инструмент, а не тумач Устава БиХ.

17.45 - Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да Уставни суд БиХ функционише без уставног закона, који је потребно донијети.

Стевановићева је рекла да је такво неуређено стање корисно за неке политике, попут оне СДА.

- Стране судије, које раде у Уставном суду, косе се са суверенитетом једне земље, али и су политички корисне за неке да уз помоћ њих прегласавају судије из реда друга два народа, када се доносе важне одлуке - рекла је Стевановићева.

Она је навела да је недопустиво да Уставни суд буде креатор, а не тумач Устава БиХ.

17.25 - Шеф клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да судови у БиХ не могу стварати закон, него га морају примјењивати, те да имовина припада Српској.

- Имамо високе представнике у БиХ који су кршили Дејтонски мировни споразум, али и европске и конвенције УН. То су у Другом свјетском рату радиле Независна Држава Хрватска и фашистичке земље - рекао је Бањац.

Он каже да неко жели, промовишући политику једног народа, да одузме права српском народу.

17.01 - Почела расправа.

16.54 - Лидер СП-а Петар Ђокић рекао је да у БиХ једна странка - СДА и један народ имају монопол и да је Српска увијек упозоравала на штетност одлука донесених на нивоу БиХ.

16.48 - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић позвао је на јединство свих у Српској.

- Уставни суд БиХ је негација принципа на којима почива БиХ јер у њему нема могућности заштите виталног националног интереса - навео је Стевандић.

16.33 - Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да међународни представници у суштини стоје иза одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.

- Ми се разликујемо о перцепцији БиХ. Ми поштујемо Дејтон, а Бошњаци желе унитарну земљу - навео је Чавић.

16.24 - Вршилац дужности предсједника ДНС-а Ненад Нешић рекао је да се "на примјеру Уставног суда најбоље огледа сва апсурдност БиХ".

- Они који се највише залажу за БиХ неће да схвате да је она творевина која почива на два стуба - Републици Српској и Федерацији. Ако урушите један стуб - Српску, онда урушавате ту творевину. Данас одлучујемо да ли ћемо ово питање искористити за међусобне размирице или ћемо заједно стати у одбрани отаџбине. Позивам вас да урадимо ово друго. Српска мора да буде изнад сваке партије - поручио је Нешић.

16.12 - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту неприхватљива.

- Највећи проблем ове земље је тај начин доношења одлука у институцијама БиХ, посебно у Уставном суду, гдје се одлуке доносе прегласавањем - навео је Бореновић.

16.11 - На сједници се обратио предсједник СДС-а Мирко Шаровић. Он је подсјетио дасу лидери политичких странака усагласили закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ.

Шаровић је истакао да је његов став да српски политички представници треба да се окупе и покушају да нађу заједништво у вези са овако крупним питањима.

- Наш одговор на одлуку Уставног суда БиХ треба да буде у вези са пољопривредним земљиштем и шта ћемо са оваквим судом. То су по мени главна питања. Није паметно да сада причамо о референдуму, отцјепљењу и слично. За то има времена и о томе ћемо када дође вријеме - нагласио је он.

15.55 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је НСРС кључно мјесто свих одлука и да само она може да говори у име народа. Он је обраћање започео ријечима: "Goodbye BiH, welcome RS-exit" ("Довиђења БиХ, добро дошао РСегзит").

Он је истакао да Република Српска и српски народ немају шансу у БиХ, јер се посматрају као категорија коју Сарајево и Бошњаци не прихватају и коју мрзе и желе да униште.

15.49 - Предсједница Српске изнијела је закључке о о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ.

15.15 - Обраћање предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић

- За Босну и Херцеговину можемо рећи да је оваква или онаква, али оно што је сигурно тачно јесте то да је она у перманентној кризи. И ове околности, у којима је сазвана ова посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, су околности политичке кризе - рекла је Цвијановићева.

15.10 - На почетку сједнице, на приједлог Комсиије за избор и именовање, Народна скупштина је додијелила мандат посланику Момчићу Антонићу (СНСД), након што је констатован престанак мандата посланику Зорану Тегелтији, који је изабран за предсједавајућег Савјета министара.

У информацији предсједнице Српске, наводи се да Уставни суд БиХ, оспоравајући члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, оспорава свој кредибилитет и нарушава дејтонску структуру и расподјелу територије међу ентитетима у омјеру, 49 према 51 одсто.

Подсјећа да је високи представник доношењем три закона из 2005. године грубо прекршио уставно дејтонско начело, да су ентитети власници територија и забранио да њима располажу.

Повезане вијести:

Цвијановић: Ћуте на све што ради бошњачка политика