latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:33 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Вулин пренио Шојгуу забринутост и због напада на Републику Српску (ФОТО)

Министар одбране Србије Александар Вулин у разговору са руским министром одбране Сергејем Шојгуом изразио је забринутост за Србе и Српску православну цркву у Црној Гори, као и због напада на Републику Српску и кршења Дејтонског споразума.
Вулин и Шојгу (фото: Министарство одбране Србије) -
Вулин и Шојгу (фото: Министарство одбране Србије)

Вулин је током сусрета у Палати Србија у Београду посебно указао на то да је недопустиво формирање такозване "војске Косова", њено наоружавање и јачање, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Посебно брине изостанак реакције ЕУ, НАТО-а и свих који гарантују спровођење Резолуције 1244 Савјета безбејдности УН - рекао је Вулин на састанку са Шојгуом који борави у званичној посјети Србији.

Вулин и Шојгу разговарали су о сарадњи у области одбране која има узлазни тренд и која се одвија у складу с Декларацијом о стратешком партнерству, те истакли заједничко опредјељење да сарадња двије земље у наредном периоду буде додатно унапријеђена, као и да се остваре сви циљеви сарадње на обострано задовољство два пријатељска народа и државе.

Вулин је истакао да су лични односи предсједника и врховних команданата оружаних снага Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића допринијели да сарадња двије државе буде на највишем историјском нивоу.

Шојгу у Београду (Фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Он је додао да је Вучић једини државник у Европи који је рекао да његова земља никада неће увести санкције Русији.

Вулин је истакао да Србија високо цијени то што Руска Федерација није признала такозвану "државу Косово" и захвалио Москви на принципијелној и досљедној подршци у очувању територијалног интегритета Србије и њених националних интереса.

Вулин је нагласио да Србија никада неће заборавити 2015. годину када је на молбу Вучића, Путин одлучио да Русија уложи вето на сједници Савјета безбједности УН и тако спријечи доношење Резоолуције о Сребреници, којом би Срби били проглашени за геноцидни народ.

- Србија жели снажну и јаку војску, јер је она гарант стабилности и неутралности, али и њеног напретка и развоја - истакао је Вулин, који је захвалио на војнотехничкој помоћи коју Руска Федерација пружа Војсци Србије.

Вулин је навео да ће Србија, у складу с политиком војне неутралности, настојати да развија и даље унапређује сарадњу и са Организацијом уговора о колективној безбједности /ОДКБ/, као и билатералне партнерске односе са њеним државама чланицама.

Честитајући Шојгуу на поновном именовању на дужност министра одбране у новој руској Влади, Вулин је захвалио на томе што је одабрао Београд за прву званичну посјету у новом мандату.

Он је захвалио Шојгуу као искреном пријатељу Србије на личном ангажовању и несебичној помоћи коју је учинио, посебно у опремању Војске Србије наоружањем и војном опремом из Руске Федерације и изразио вјеровање да ће с таквим пројектима бити настављено и убудуће.

Према Вулиновим ријечима, Војсци Србије указана је част позивом и учешћем на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату 9. маја 2020. године у Москви. Указао је на значај јубилеја, посебно у времену када постоје покушаји ревизије историје и прекрајања историјских чињеница.

Шојгу је честитао Вулину Дан државности Србије и изразио задовољство степеном развијености сарадње у области одбране између Србије и Руске Федерације.

Као најбољи показатељ изузетно развијених односа, Шојгу је навео заједничке вјежбе двије војске и додао да је реализацијом шест вјежби припадника двије војске приказан висок ниво професионализма и врхунска обученост свих учесника, а да су демонстрирани пријатељски односи на терену.

Шојгу је упутио лични позив Вулину да у јуну присуствује састанку министара Шангајске организације за сарадњу.

На крају састанка, Вулин упутио је честитке Шојгуу поводом предстојећег Дана бранилаца отаџбине, који се у Руској Федерацији обиљежава 23. фебруара.