latinica  ћирилица
16/02/2020 |  20:01 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Илија Ђурић, једини професионални дегустатор кафе у региону

Стручњак за процјену квалитета сирове кафе и међународни дегустатор, једини на простору југоисточне Европе живи и ради у Београду. Илија Ђурић често долази у свој родни крај, Лопаре, а приликом једне посјете поразговарали смо о послу којим се бави.

Илија Ђурић једини је стручњак за процјену квалитета сирове кафе и кап кофи дегустатор на простору бивше Југославије.

Сасвим случајно ушао је у ову причу, сада већ прије више од 20 година.

- Радећи са тим врећама, у једном тренутку сам осјетио неки чудан мирис код кафе и рекао да то неће бити добро. Испоставило се сутрадан да то стварно није било добро и онда је бивши власник предложио да се мој укус школује - каже Ђурић.

Након тога усавршавао се прво у Грчкој, па у Холандији, да би највише научио у Бразилу, земљи која је највећи произвођач кафе на свијету.

- Ту сам видио у ствари како се кафа дегустира, како се припремају узорци и селектују. То је било у први наврат, а затим сам сваке године истраживао једно поријекло. Бразил је највећи произвођач арабике, 50 милиона врећа годишње - наводи Ђурић.

Процес од брања до крајњег корисника је изузетно компликован, а најбитније је брање и печење.

- Милардова реакција, када се дешава један догађај гдје на стотине арома одлазе заувијек, а неке долазе, велика је вјештина. Искуство мајстора у том тренутку треба да прекине то печење - појашњава познати дегустатор.

Квалитет кафе не зависи од класификације, па се може десити да пета класа буде квалитетнија од прве.

- Осма класа у Африци робусте суши се на земљи, самим тим покупи се и дио каменчића. Када се ти бодови саберу, то је осма класа, али то не умањује њен укус - додаје Ђурић.

Илија нас увјерава да на нашим просторима пијемо кафу веома доброг квалитета, али да смо далеко од развијених земаља када је ријеч о начину њеног конзумирања.