latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Све више винограда у Посавини

Посавски пољопривредници углавном гаје ратарске, повртарске и воћарске културе. Ту је и традиционално сточарство. Иако нема домаћинства без засада винове лозе, тек њих неколико бави се плантажним узгојем грожђа. Управо зато вам доносимо причу о посавским виноградима.

У Бувкику код Брчког, никао је савремени виноград. А у Подмајевичким селима виноградарство није непознаница. Утихнуло је прије вијек и по са најездом филоксере. Сад све иде испочетка.

- Покушавамо да у овом крају, који заиста има дугу традицију у виноградарству, а записано је у бројним документима, поново оживимо традицију узгајања винограда и прављена дброг вина - каже Драган Пајић, мјештанин Бувкика.

Од 100.000 сорти винове лозе, код нас се гаји око 200. Агрометеоролошки и педолошки услови омогућили су да се у Бувкику гаје сорте "совињон" и "шардоне".

- Све смо ми анализирали, прије него што смо се упустили у подизање засада. Тако да смо имали мало ту да поправимо земљиште, прилагодимо га климатским условма, сортама и клоновима, и то је успјело - истиче проф. др Драгољуб Жунић, Пољопривредни факултет из Земуна.

Виноградарство и вино, неиозоставни су дио живота људи овог краја. Али и благодет, која својим родом храни и омогућује нова радна мјеста.

- Ово је заиста једно дивно дјело, и добар показатељ, како људи, који имају могућности, жеље и хтјења, могу на овим просторима да остваре ипак, не само за себе, него и за сав овај народ овдје добробит, који је остао овдје да живи - рекао је Никола Лукић, протјереј из Брчког.

У овом посавском виногорју скоро да је остварен циљ од 10 хектара винограда. А план је из 40.0000 чокота остварити производњу од 50.000 бутеља вина.