latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:53 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Билећи, Берковићима и Љубињу подршка Фонда солидарности

Из Фонда солидарности Републике Српске, општинама Билећа, Берковићи и Љубиње, издвојено је 750.000 марака на име помоћи или подршке пројектима. Намјена новца, који општине нису могле обезбиједити из локалних буџета, је различита, а одлуке су донесене убрзо послије посјете премијера Радована Вишковића тим општинама.

За мање од два мјесеца од достављања захтјева, Општини Берковићи, из Фонда је обезбијеђено 50.000 марака за санацију штете од новембарског земљотреса која је евидентирана на друштвеним и приватним објектима.

- Укупна процијењена штета од земљотреса је 160.000 марака, и са овим ћемо моћи покрити нешто мање од једне трећине штете. Сагледаћемо и наше скромне буџетске могућности, као и то да ли ће бити одговора неких других институција, као што је Савјет министара БиХ, а једна међународна организација се већ сама понудила - истакао је начелник Општине Берковићи Ненад Абрамовић.

Више од 120 домаћинстава билећког села Баљци оствариће сан о локалном водоводу. Четристо хиљада марака из Фонда требало би да буде довољно за изградњу 30 километара секундарне водоводне мреже. Потисни цјевовод финасирали су Владе Србије и Републике Српске јер општина није могла да затвори ту финансијску конструкцију.

- И да су сретнија времена, Билећа није могла издвојити више од милион марака за наше село без помоћи наше Владе, без помоћи предсједника Србије и земље Србије... Овом приликом се свима захваљујем - рекао је Весо Вујовић, предсједник одбора за изградњу водовода.

Ни Општина Љубиње није могла финансирати реконструкцију дотрајалог пумпног постројења на водозахвату, на територији друге општине. С 300.000 марака биће реконструисан објекат, три пумпна агрегата и електроинсталације, да би становништво имало стабилно снабдијевање водом.

- Тих 300.000 марака ће нам бити од велике важности. Наше пумпно постројење је изграђено 1974. године, и никада није реконструисано. Било је мањих интервенција, али озбиљнијих не. Ова помоћ ће омогућити да се пумпни агрегати замијене - истакао начелник Општине Љубиње Дарко Крунић.

Крунић је рекао да је нерјешив проблем четрнаест и по километара азбестно-бетонског цјевовода, такође из 1974. године. Замјена је хитна, а коштала би око три милиона марака. Из Владе су потврдили да ће и захтјеви за помоћ општина Љубиње и Невесиње за санацију штете од земљотреса бити разматрани.