latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:44 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Одликовани заслужни појединци и институције

Србија обиљежава Сретење - Дан државности, установљен у спомен на тај датум 1804. године, када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав. Предсједник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Слобода и либерални приступ европским вриједностима највеће су тековине Сретењског устава који је допринио Србији и цјелокупном српском народу да се не стиди свог имена, идентитета и прошлости, рекао је предсједник Србије. Он је подсјетио да српском народу није било лако кроз читаву историју, а тако је и данас када се пријети опстанку српског идентитета на територији БиХ и угрожава се Српска православна црква у Црној Гори.

- Морамо да будемо постојани, снажни и да кажемо да за нас рат није опција, да је за нас само мир избор, да је сарадња избор, али да такође за нас капитулација није могућност. Ми ћемо бити, опстајати и постојати заједно са нашим народом, нећемо се никада стидјети свога српског рода и Срба ма гдје год да живе, моћи ће да очекују помоћ своје српске државе и своје Србије - поручио је Вучић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитали су Србији Дан државности, наводећи да је то празник и свих грађана Српске.

Цвијановићева је рекла да је охрабрена чињеницом коју је Вучић подијелио на данашњем састанку, а односи се на показатеље који говоре у прилог томе да је Србија јака, односно дефинитивно најјача земља у цијелом региону, која иде крупним корацима напријед и поправља своју економску и социјалну и сваку другу слику.

- Наравно да је то велика узданица за Републику Српску и да ми дијелимо радост тог успјеха - рекла је предсједница Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је Вучић данас поручио да стоји иза напора за очување мира и стабилности у региону, али исто тако и иза интереса српског народа, гдје се он налазио.

Међу добитницима најзначајнијих државних признања су чешки предсједник Милош Земан, нобеловац Петер Хандке, академик Душан Ковачевић, као и посљедњи преживјели члан "српске седморке" у програму Аполо, који нису могли да присуствују свечаности.

- Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, умножавамо и украшавамо - дотле живи народ - поручио је књижевник Милован Витезовић, добитник Сретењског ордена трећег степена.

Добитник златне медаље за заслуге је и глумица Мира Бањац.

- Све је лијепо, али је касно. Лијепо је док си млад. Провела сам велики дио своје каријере у Бањалуци, остало ми је у најљепшем могућем сјећању и Бањалука је на неки начин моја друга матична кућа, а Републици Српској желим све најбоље и мислим да ћемо да се извучемо из проблема који нас чекају - истакла је она.

Висока одликовања Србије добили су заслужни појединци, институције и удружења у области културе, медицине, привреде, спорта, науке и дипломатије.

Додјела ордења (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Додјела ордења (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Додјела ордења (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Додјела ордења (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Додјела ордења (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Додјела ордења (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Додјела ордења
Фото: РТРС

Додјела ордења
Фото: РТРС