latinica  ћирилица
15/02/2020 |  17:27 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Политички мотивисана одлука Уставног суда БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је одлука Уставног суда БиХ у вези са статусом пољопривредног земљишта у Српској политички мотивисана, а да путем дијалога треба покушати доћи до адекватних рјешења.
Кошарац у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Кошарац у Козарској ДубициФото: СРНА

- Адекватно рјешење је да таква одлука не може имати примјену. Она штети нашим интересима и узурпира права Републике Српске и мислим да наше кретање може бити кроз дијалог, с једне стране, и кроз доношење одлука институција Републике Српске у складу са Уставом јер ми на то имамо право - рекао је Кошарац новинарима у Козарској Дубици.

Он је додао да је видљиво да доминантно присуство странаца у Уставном суду и бошњачке компоненте производи одлуке које су штетне по Републику Српску.

- Ми морамо одговорно поступити јер очигледно постоје најаве и када су и други закони у питању и то довољно говори о перфидној политичкој намјери да некада што је радио ОХР сада то ради Уставни суд БиХ - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је легитимно право говорити да је БиХ неоходан закон о Уставном суду.

- Ми немамо закон о Уставном суду и једина смо земља у којој странци партиципирају у Уставном суду. Ми сматрамо да је то аномалија и да то није нормално, јер то искључиво треба да раде људи из БиХ и за то постоје наши капацитети - истакао је Кошарац.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић оцијенио је да је одлука Уставног суда БиХ у вези са статусом пољопривредног земљишта у Српској политички некоректна.

- Досадашњи високи представници који су фактички управљали БиХ су сами наметали своја рјешења, па је и сам Уставни суд наметнут. То не постоји било гдје у свијету, таква политичка деформација да у Уставном суду једне државе сједе странци, који увијек са бошњачким корпусом прегласавају друге двије стране и праве проблеме - рекао је Рељић.

Он је навео да је на подручју општине Козарска Дубица неколико стотина хектара земљишта власништво, односно имовина, Републике Српске.

- Ми смо управо ових дана извршили подјелу тога земљишта нашим пољопривредницима, који живе и раде у Козарској Дубици. Да се случајно примијени ова одлука то би постало власништво БиХ и ти би људи имали проблема како да прехране себе и своју породицу јер би се све процедуре морале водити на нивоу БиХ - објаснио је Рељић.

Он је упозорио да би се исти принцип могао односити и на шуме Републике Српске које заузимају 60 до 70 одсто територије.

- То је апсолутно политички некоректно и неприхватљиво и наш став је да се држимо заједно са Владом Републике Српске, Савезом општина и градова Републике Српске и да бранимо своје интересе - закључио је Рељић.