latinica  ћирилица
15/02/2020 |  13:20 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Додик: Народ у Српској на референдуму да одлучи о статусу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у вези са посљедњим дешавањима у БиХ, да ће тражити да народ одлучи путем референдума о статусу Републике Српске, без обзира колико то оспоравали.

- Ми ћемо тражити да се путем одлуке народа, путем референдума, без обзира колико пута су они то нама оспоравали, одлучи о статусу Републике Српске - рекао је Додик у Београду.

Након састанка код предсједника Србије Александра Вучића са представницима Срба из региона, Додик је поздравио организовање оваквог састанка и захвалио Вучићу на томе.

- Драго ми је што смо имали прилику ми из Републике Српске да Вучића упознамо са новонасталом ситуацијом у БиХ, односно Републици Српској - рекао је Додик.

Он је истакао да се раније донесена Декларација СДА да се уруши Република Српска примјењује тако што су путем одлуке Уставног суда БиХ сада зашли, не само у симболе Републике Српске, него и у имовину Српске.

- Након неколико пресуђених одлука да имовина припада ентитетима сада су то поништили и пребацују на ниво БиХ чиме се урушава Република Српска, чиме је пређена црвена линија - истакао је Додик.

Он је додао да то подржавају западне земље, које су дио напора да се угуши Република Српска, а то људи у Српској знају.

Додик каже да је предсједника Вучића и остале учеснике на састанку упознао о тим детаљима, а вјерује да се разумију те нијансе и детаљи.

- Они који су заговорници рушења Републике Српске рећи ће да се морају поштовати одлуке Уставног суда, што кад зађете у правне књиге није ни спорно, али имајући у виду конфигурацију која је направљена на нивоу БиХ, то не може да буде никако прихватљиво и зато је у Републици Српској опште незадовољство - рекао је Додик.

Додик каже да Срби имају доста институционалних могућности да бране своја права и да ће то и радити.

Он истиче да ће представници Републике Српске искористити све могућности које имају, путем Народне скупштине Републике Српске и учешћима у институцијама БиХ на заједничком нивоу.

- Обавијестио сам предсједника Вучића и остале учеснике да је у Републици Српској сазнање да је ово прешло црвену линију и јача се у смислу да Република Српска треба да иде својим путем и да одлучи о свом статусу и донесе у догледно вријеме одлуку о својој самосталности - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручује да је то нешто што је логично, имајући у виду одлуку СДА, подршку западних земаља таквом понашању и покушају да се БиХ унитаризује.

- То значи да онда можемо само да зађемо у други дио БиХ и видимо какав је положај Срба. Тамо Срба више не би ни било и то би била земља за муслимане. Наравно да то не можемо да прихватимо. Лидер СДА Бакир Изетбеговић је прије три дана рекао: "Уставни суд је наш механизам" значи механизам за укидање Републике Српске - каже Додик.

Након састанка са Вучићем, гдје је истакнуто да треба разумјети укупан контекст и потребу да се очува стабилност и мир, Додик је истакао да се и Република Српска за то залаже и да неће покушати урадити ниједну мјеру која би довела до дестабилизације.

- Чуо сам предсједника Вучића који износи аргументе везано за потребу очувања мира, стабилности, договора и осталога. Све је то у реду, али свако свакако дође тренутак када народ, ни ми као представници тог народа, не можемо више да дозволимо да испадамо глупи да за пет година неко напише како нас је превео жедне преко воде - рекао је Додик.

Он је истакао да је ово моменат у коме се може само десити промјена аранжмана у вези са Уставним судом у коме неће бити више странаца.

- Они доносе одлуке тако што три странца и два Бошњака најчешће доносе одлуке против Републике Српске. И онда нам кажу да то треба да поштујемо. Ми подржавамо Србију и њену политику, захвални смо за подршку, помоћ и разумијевање, али ми водимо наше аутентичне политике и драго нам је да имамо мјесто гдје можемо да саопштимо наше планове - рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са представницима Срба из региона, међу којима су члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, а састанку је присуствовао и патријарх српски Иринеј.

Повезане вијести:

Цвијановић: Српска ће задржати своја уставна овлашћења

Додик: БиХ неуспјешан и пропао експеримент