latinica  ћирилица
15/02/2020 |  10:40 ⇒ 25/02/2020 | 11:56 | Аутор: СРНА

Вашингтон евакуише Американце са крузера у Јапану

Америчка Амбасада у Јапану најавила је да ће евакуисати држављане САД са луксузног крузера "Дајмонд принцес", који је у карантину код обала Јапана, и биће пребачени кући сутра чартером летом.

Око 380 Американаца је на крузеру "Дајмонд принцес", који је укотвљен у Јокохами, лучком граду југозападно од Токија.

До сада је присуство вируса корона утврђено код 218 људи на броду, подсјећа АФП.

Јапанско Министарство здравља дозволило је јуче искрцавање 11 путника уз образложење да лица старија од 80 година, која већ имају одређене здравствене проблеме, као и она која су провела 14 дана у кабинама без прозора, могу да буду смјештена у посебне установе на копну.

САД су саопштиле да ће послати авион у Јапан за превоз америчких држављана са крузера.

У саопштењу америчке Амбасаде наводи се да ће авион стићи 16. фебруара навече, као и да ће сви путници по доласку у САД морати у карантин у трајању од 14 дана.

- Ми разумијемо да је ово тешко и фрустрирајуће, али ове мјере су у складу са политиком сузбијања ширења вируса. Уколико одлучите да се не вратите овим чартер летом онда нећете моћи да се вратите у САД један дужи временски период - наводи се у саопштењу Амбасаде.

Раније је предвиђено да се карантин на крузеру закључи 19. фебруара, наводи Ројтерс.

Брод је у карантину од 3. фебруара након што је код путника, који се искрцао у Хонг Конгу, прије него је брод наставио пловидбу за Јапан, дијагностикован вирус корона.

У том тренутку, на броду је било је 3.500 путника и чланова посаде, од којих је 218 лица заражено и они су смјештени у јапанске болнице.