latinica  ћирилица
14/02/2020 |  22:09 | Аутор: СРНА

Прилепин: Заувијек прописати недјељивост територије земље

Треба прописати једном заувијек недјељивост територије Русије, истакао је руски писац Захар Прилепин, који је члан Радне групе за измјену Устава.
Захар Прилепин (фото:mojenovosti.com) -
Захар Прилепин (фото:mojenovosti.com)

- Она може увећавати свој простор, али смањивати не може, јер ниједна земља на свијету у посљедњих пола вијека није доживјела толико трагичних губитака - рекао је Прилепин за портал "Взгљад", коментаришући иницијативу амандмана на Устав, којим ће се забранити отуђивање територије Русије.

Прилепин је истакао да је за руски народ, који је преживио распад СССР-а и суочавао се са сталним цивилним и војним сукобима на рубовима империје, важно прописати да ниједна како страна, тако ни домаћа личност не покрене питање или идеју о могућем распарчавању територије Русије.

Прилепин, који је и лидер партије За истину, сматра да становници СССР-а никад не би пристали на његов распад.

- Међутим, због трагичне грешке, злочина из 1991. године, ми смо изгубили огромне територије. Зато желимо једном и заувијек да избјегнемо такву могућност - додао је он.

Предсједник Русије Владимир Путин јуче је на састанку са радном групом за израду амандмана на Устав саопштио да му се допада идеја глумца и режисера Владимира Машкова да се Уставом забрани отуђивање територије земље.

Машков је изјавио раније да се плаши покушаја неких држава да се Русији одузму Курили, Крим и Калињинград.