latinica  ћирилица
14/02/2020 |  16:12 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Дан бораца и Првог српског устанка - празник који обједињује српство (ФОТО)

Служењем помена погинулим устаницима у Добруну и погинулим борцима Војске Републике Српске код Централног споменика у Вишеграду одржана је централна манифестација обиљежавање 216 година од Првог српског устанка и Дана бораца Републике Српске.

Служењем помена погинулим устаницима у Добруну и погинулим борцима ВРС код Централног споменика у Вишеграду одржана је централна манифестација обиљежавање 216 година од Првог српског устанка и Дана бораца Републике Српске.

Срби су кроз историју бранили своја вјековна огњишта, како би остали и опстали. Тако је било и у посљедњем одбрамбено отаџбинском рату. Сви до једног и борци и комаданти су подједнако дали допринос у ставрању Републике Српске, па је данас важно да знају и будућа поколења колико су те генерације жртвовале да би данас имали све, кажу демобилисани борци.

У Одбрамбено- отаџбинском рату био је ангажован 215.671 борца ВРС. Оно што је у рату одбрањено и створено крвљу у миру се не смије изгубити,кажу у БОРС-у.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је овај дан посвећен борцима, обиљежавању Првог српског устанка, посвећен комплетној борби Срба кроз историју за очување слободе, вјере и опстанак на просторима гдје вијековима живе.

Фото: Срна

- Данас треба одати пошту свим саборцима који су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату дали своје животе за одбрану слободе, одати признање и честитке свим припадницима Војске Републике Српске, Министарства унутрашњих послова на њиховој несебичној борби, жртвовању да се да и највише што се може дати да се одбрани слобода - рекао је Савчић.

Он је истакао да је данас за народ Српска нешто највредније што има - пуна атономија и своја држава.

Српска историја је јединствена са обје стране ријеке Дрине, зато се кроз обиљежавање значајних датума не само у новијој историји присјећамо жртава наших предака,кажу у Влади.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је ово један од најзначајнијих датума у историји српског народа и догађај чије је обиљежавање установила Влада Српске.

- Први српски устанак представља почетак револуције која је српском народу донијела ослобођење од вјековног ропства под турском влашћу, културни и национални препород и стварање нове модерне српске државе - истакао је Милуновић.

Он је навео да је врло значајно истаћи да је 23.000 бораца уградило животе у темеље Републике Српске и да је ово прилика присјетити се свих њих, као и битака у којима је одбрањена Република Српска.

Фото:Срна

Улога и значај који су борци дали у стварању и очувању Српске, су немјерљиви и обавезују нас да чувамо и јачамо Републику, а породицама погинулих бораца, РВИ и демобилисаним борцима, пружимо сву могућу помоћ и подршку, наведено је у честитки предсједнице Жељке Цвијановић, поводом Дана бораца.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Дан бораца и нагласио да је дужност и обавеза сваког грађанина Републике Српске да чува тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и његује сјећање не борце који су српском народу, донијели слободу и мир. Дан бораца честитали су и предсједници Народне скупштине Недељко Чубриловић и Владе Радован Вишковић.

Повезане вијести:

Дан борца обиљежен широм Српске (ФОТО)