latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:40 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Меморандум о сарадњи у очувању културе сјећања

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић и директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић потписали су данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи у области очувања културе сјећања и памћења у Републици Српској.
Потписивање Меморандума о сарадњи у очувању културе сјећања - Фото: СРНА
Потписивање Меморандума о сарадњи у очувању културе сјећањаФото: СРНА

Меморандумом је, између осталог, дефинисано да свака од страна, у складу са својим надлежностима, омогући спровођење активности у смислу успостављања и очувања националне културе сјећања и памћења, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У саопштењу је наведено да ће Центар ставити на располагање стручне капацитете, потребну документацију и сазнања до којих је дошао у раду, а пружиће и сваку другу врсту подршке у реализацији договореног.

Спомен-подручје Доња Градина, као најзначајнија меморијална установа у Републици Српској за Други свјетски рат, такође ће истрајати у настојању да ова материја, што потпуније и квалитетније, буде укључена у наставне планове и програме.

Филозофски факултет у Источном Сарајеву радиће, између осталог, кроз програме едуковања својих кадрова и студената, на развоју националне културе сјећања и памћења.

Центар је претходно потписао Меморандум са представницима Републичког педагошког завода и Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Потписнице Меморандума имају по једног представника у Координационом тиму за успостављање и очување културе памћења, чији је задатак да договорене активности буду осмишљење и реализоване у складу са договореним принципима.