latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:32 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Рогић: Централни споменик погинулим борцима да буде код Палате Републике

Централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске требало би бити изграђено у центру Бањалуке, код споменика бану Милосављевићу и у непосредној близини Палате Републике, изјавио је предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић.
Горан Рогић - Фото: СРНА
Горан РогићФото: СРНА

Рогић је рекао новинарима да град Бањалука очекује да уз помоћ Владе Републике Српске буде изграђен један споменик за све погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата града Бањалуке и Републике Српске.

Он је рекао да Борачка организација Српске очекује да буде питана приликом израде идејног рјешења за споменик који би требало да има обиљежја крста и двоглавог орла.

Рогић је додао да се одустало од раније локације код џамије Ферхадија за изградњу споменика.

Одборници Скупштине града Бањалука недавно су донијели одлуку о измјени Регулационог плана дијела централног подручја града, чиме је омогућено да се уцртају идејна рјешења добијена на међународном конкурсу за уже градско језгро.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је раније новинарима да град планира током године да распише конкурс за избор идејног рјешења за спомен-обиљежје посвећено ослобођењу Бањалуке од окупације 1918. године, које ће бити на локацији старе аутобуске станице.

- Очекује се да би могао бити припремљен и конкурс за централно спомен-обиљежје одбрамбено-отаџбинског рата, што градске власти треба да договоре са Владом Републике Српске - навео је Радојичић.