latinica  ћирилица
14/02/2020 |  11:22 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Неопходно системско учење поштовања жртава својих предака

Српском народу неопходан је другачији приступ култури сјећања односно системско учење поштовања жртава својих предака како би се такав приступ оставио генерацијама које долазе и како би се сузбили наративи пропаганде, рекао је данас у Приједору професор Дејан Карлица на историјском часу поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата.
Приједор: Дан борца, полагање вијенаца - Фото: СРНА
Приједор: Дан борца, полагање вијенацаФото: СРНА

- У супротном, једини народ који је желио да живи у Југославији и сачува је, о чему свједочи много података, на примјер референдум српског народа у БиХ, постаје крив за распад те земље. Исти народ чије су жртве и 1914-1918. и 1941-1945. биле једини залог настанка те земље, али и чији је заборав на те жртве био болесни предуслов да би злочинци живјели са жртвама - рекао је Карлица на скупу који је организовала Борачка организација града Приједора.

Он је навео да је на прагу тридесете годишњице од почетка одбрамбено-отаџбинског рата и да је то период који се у историјској науци сматра минимумом протока времена неопходног да се изучавању историјских догађаја може прићи без мржње и предрасуда.

- Српски народ редовно је плаћао огромну, рекли бисмо сумануту цијену те слободе у крви. Зато су дјеловања великих сила често била усмјерена у правцу сламања, прогона, па и истребљивања нашег народа. Нажалост, ови пројекти су главне извршитеље проналазили у другим јужнословенским народима, исте крви и поријекла, али друге и другачије вјере или идеологије - нагласио је Карлица.

Он је истакао да је временом конструисан један моћан наратив полуистина и лажи којим се Срби проглашавају дошљацима на простору на којем одувијек живе са непромијењеном свијешћу о сопственом идентитету.

- Иако ништа одвратније нема од лицитирања бројем страдалих, видимо да једино Срба на овим просторима недостаје у милионским цифрама, и опет само у 20. вијеку. Видимо, нажалост, да и једино Срба више нема, осим можда на нивоу статистичке грешке, у многим областима гдје су вијековима живјели и били најчешће већина. И све то најбоље свједочи сваком ко није злонамјеран и ко жели да види голу и сурову истину - додао је Карлица.

Он је поручио да треба учити на примјеру других.

- Сваки Јевреј има обавезу да у Јад Вашем, централни комплекс обиљежавања Холокауста, односно геноцида над Јеврејима, дође најмање три пута. Као школарац, да би написао писмени задатак о својим прецима, затим када стаса за војску и трећи пут са својим дјететом. Нека то постане и наша обавеза када је у питању Доња Градина, овај дан и мјесто гдје се налазимо или стотине других историјских стратишта за које је свако од нас лично или породично везан - закључио је Карлица.

Историјском часу претходили су парастос у Цркви Свете Тројице и полагање вијенаца на централни споменик "За крст часни", а слиједе радна и свечана сједница Скупштине Борачке организације града Приједора.