latinica  ћирилица
14/02/2020 |  11:18 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Продужити Посебни колективни уговор на годину дана и повећати плате

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић изјавио је да Синдикат очекује да Влада Српске данас одобри захтјев за продужење важења Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи на годину дана, те да у овој године плате буду повећане за најмање десет одсто.

- Током претходне године имали смо низ састанака са представницима Министарства управе и локалне самоуправе Српске, са министром Лејлом Решић, а одржали смо један и ове године на којем смо заједнички донијели одлуку да се овај уговор продужи на годину дана - рекао је Зеленовић.

Он је навео да се након данашње одлуке на сједници Владе Српске већ сљедеће седмице очекује потписивање уговора, с тим да су захтјеви које је овај синдикат имао за запослене у локалној самоуправи били да плата буде повећана за најмање 10 одсто.

- Ту иницијативу су подржали и представници Савеза општина и градова Српске, те је прослиједили свим општинама и градовима Српске - рекао је Зеленовић.

Он је нагласио да ће, када буде потписивање колективног уговора, Министарство локалне управе и самоуправе дати сагласност да све јединице локалне самоуправе које имају средстава у свом буџету могу повећати плату запосленима у локалној самоуправи.

Зеленовић је рекао да су у прошлој години, на основу захтјева Савеза синдиката, заједно са Владом Српске, повећане плате запосленима у управи и јавним службама - у здравству, у просвјети, у Министарству унутрашњих послова, а локална самоуправа је већ 10 година без повећања плата.

Он је навео да Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби неће стати, него ће тражити да и ове године дође до повећања плата, како у приватном тако и у јавном сектору.

- Наставићемо са нашим захтјевима да бисмо зауставили одлазак радне снаге у Европу - рекао је Зеленовић.