latinica  ћирилица
14/02/2020 |  10:53 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Вишеград: Обиљежавање Првог српског устанка и Дана бораца (ФОТО)

Служењем парастоса у манастиру Добрун код Вишеграда данас је почело обиљежавање 216 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Парастосу присуствују делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштиту Српске Душко Милуновић, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, те државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Владе Србије Ненад Нерић.

Парастосу присуствују и начелници општине Вишеград Младен Ђуревић и Ново Горажде Мила Петковић, представници борачких организација регије Стара Херцеговина и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Полагање вијенаца на Споменик вожду Карађорђу у Добруну почело је у 11.00 часова, док је полагање цвијећа на Централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду предвиђено у 12.00 часова, а потом обраћање званичника.

Вишеград - парастос (Фото: СРНА)

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за Српску.