latinica  ћирилица
14/02/2020 |  09:58 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Уништавањем српских гробова, Сарајево жели да докаже да Срби ту нису ни живјели

Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић оцијенио је да сарајевске власти уништавањем српских гробова желе да докажу како Срби никада нису живјели у БиХ и како су на те просторе дошли, како наводи, као агресори да би убијали мирне и поштене муслимане.
Милан Мандић (фото: slobodna-bosna.ba) -
Милан Мандић (фото: slobodna-bosna.ba)

Поводом најаве власти Кантона Сарајево да ће донијети закон на основу кога ће из тамошњих гробаља моћи да ископају остатке око 13.000 особа, углавном Срба, Мандић је за београдску Политику рекао да се може очекивати да након свега на ред дођу и српске богомоље, које вијековима постоје у БиХ.

У тексту се подсјећа да Мандић 28 година трага за посмртним остацима свог оца кога су у Сарајеву на кућном прагу убили припадници такозване Армије БиХ.

И предсједавајући Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић сматра да би се, да је нешто слично најавила Бањалука, већ састао Савјет безбједности УН.

Он је нагласио да то раде они који се често позивају на мултиетничност и демократију, а да је њихова намјера, да, након што су уништили српску имовину и животе многобројних Срба униште и гробове њихових умрлих.

- Нема, наравно реакције представника Међународне заједнице у БиХ, а да је не дај Боже нешто слично најавила званична Бањалука сигуран сам да би се већ састао Савјет безбједности да о томе расправља - каже Стевандић.

Лист подсјећа да су на неколико надгробних споменика на сарајевском гробљу Баре још прије три године постављене наљепнице са позивом сродницима "да се јаве" или ће у противном посмртни остаци њихових најмилијих бити ексхумирани и бити пребачени у колективну гробницу.

Портпарол предузећа за сахране и управљање сарајевским гробљима Најда Вранић Беширевић изјавила је да у међувремену није прекопан ниједан гроб па "чак ни они за које одржавање није плаћено више од 30 година".

Она је у вези са наљепницама на гробовима рекла да "та врста позива сродницима нема везе са наплаћивањем годишње таксе", него са "прикупљањем података" за сређивање њихове дјелимично уништене архиве.

Београдски лист наводи да је најављени закон креирала власт Кантона Сарајево, која је и оснивач "Покопа", и закључује да то значи да са његовим спровођењем неће бити проблема.