latinica  ћирилица
14/02/2020 |  09:02 | Аутор: СРНА

Давидовић: Закон о спорту у априлу пред посланицима

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је Срни да је приједлогом закона о спорту дефинисана могућност трансформације спортских колектива у спортска привредна друштва, а народни посланици ће свој суд о њему дати најкасније у априлу након чега слиједи доношење подзаконских аката како би закон могао у потпуности да се примјењује.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

- Ријешили смо битне ствари, посебно када је ријеч о здравственој заштити спортиста, гдје смо преузели обавезу да финансирамо један систематски преглед годишње за спортисте до 18 година, професионалне спортисте и спортисте са инвалидитетом. Оснажили смо улогу спортских савеза, али и повећали њихову одговорност, категорисали спортисте и посветили пажњу едукацији кадра који ради са дјецом -  истакла је Давидовићева.

Она је навела да се на овом приједлогу закона радило доста дуго и веома озбиљно, те да је припремљен квалитетан системски закон, који је наишао на одобравање већег дијела спортске јавности.

- Недавно смо имали и састанак са спортским савезима и није било озбиљних примједаба на текст закона. Осим стручњака из различитих области који су радили на изради текста закона, пружили смо прилику свим заинтересованим грађанима да изнесу своје ставове и мишљења у свим регијама Републике Српске - нагласила је Давидовићева.

Говорећи о расподјели средстава која је Влада крајем године издвојила за спортске колективе, Давидовићева је рекла да је било разних коментара и незадовољстава и нагласила и да је ово први пут да је Влада Републике Српске на овај начин пружила подршку клубовима и издвојила из буџета 1,5 милион КМ.

- Наравно да нису могли сви бити обухваћени, па је то и узрок незадовољства, али покушаћемо да превазиђемо тај проблем јер желимо да ова подршка буде континуирана. Понудићемо Влади на разматрање правилник о посебном финансирању спортских колектива који предвиђа да спортски савези предложе колективе који ће бити дефинисани као клубови од посебног значаја за Републику Српску и у складу с тим на посебан начин и финансирани - најавила је Давидовићева.

Када је ријеч о школском спорту, министар породице, омладине и спорта навела је у изјави за Срну да су "Мале олимпијске игре пројекат који из године у годину расте и Министарство је поносно на то такмичење".

- У посљедњих неколико година увели смо нове спортове како бисмо освјежили такмичење, а ове године планирамо да организујемо Републичко финале МОИ у Бањалуци. Биће то лијепа смотра спорта, младости и будућности коју желимо да покажемо и похвалимо. Овај вид окупљања је можда и најбоља прилика да кажемо колико је ово такмичење значајно за дјецу, њихов физички и психички развој, али и за развој спорта Републике Српске - истакла је она.

Према њеним ријечима, МОИ прославиле су Републику Српску и ван њених граница, па ће Бањалука, захваљајући чланству у Међународној асоцијацији школског спорта, бити домаћин Европског првенства у одбојци за основне школе.

Она је подсјетила и на сарадњу са секретаром за спорт Војводине Владимиром Батезом, истичући да је задовољство сарађивати са људима попут њега који је веома оперативан, жели да помогне и да своје драгоцјено искуство подијели с Министарством.

- Као некадашњи врхунски спортиста одлично разумије потребе спорта и спортиста, али и важност улагања у инфраструктуру и већ нам је обезбиједио донацију три мулитифункционална спортска терена, који би требало убрзо да буду у Републици Српској. Имамо обећање и да ће бити донирана колица за спортисте са инвалидитетом, а у току је и израда заједничког пројекта прекограничне сарадње Министарства породице, омладине и спорта и Покрајинског секретаријата Војводине у области омладине и спорта - додала је Давидовићева.

Према њеним ријечима, Министарство на чијем је челу очекује и организација Сајма спорта, а намјера да је се понуди и нешто ново у односу на досадашње манифестације.

- Очекује нас једна динамична и изазовна година, али вјерујем да ћемо на све то успјешно одговорити - закључила је министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић.