latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Почело обустављање рада српских представника у институцијама БиХ

Представници из Републике Српске у заједничким институцијама извршне и законодавне власти БиХ већ данас су почели да примјењују јучерашњи закључак. Обуставили су учешће у одлучивању. Сви осим СДС-овог посланика у бх. парламенту Драгана Мектића, који се у Сарајеву "похвалио" да неће поштовати одлуке српских званичника. Због јединства осталих српских парламентараца, неке за данас најављене сједнице одгођене су, a друге су одржане, али без резултата.

Представник Клуба српског народа у Уставноправној комисији Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић је на почетку сједнице у своје и у име Лазара Продановића информисао остале чланове да ће присуствовати сједници, али да се неће изјашњавати о коначним одлукама.

Једна за другом сједнице законодавне бх. власти и исто образложење српских посланика и делегата. Заједничка сједница колегијума оба дома одгођена је! Чланови колегијума Дома народа ни кафу уз рад нису стигли да попију! Сједнице парламентарних комисија трајале су тек по 10-ак минута. Умјесто озбиљне расправе о озбиљном проблему рада Уставног суда БиХ за столом, тврда и радикална реторика лидера бошњачких странака за говорницом и додатни сарајевски наговјештај заоштравања кризе.

- Ништа то није изван закључака Европске комисије која у ставу 4. каже да треба провести реформу Уставног суда, апропо страних судија у Уставном суду и провођења њихових одлука. Дакле, треба сјести и разговарати и наћи рјешење које одговара свима у БиХ. У најмању руку сам то очекивао, али став који долази из Федерације није на линији тражења компромиса, а то није добро ни за кога - рекао је Никола Шпирић замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ.

Чак ни то што је након дуго времена уједињена Српска и власт и опозиција, бошњачким лидерима није сигнал да је дискриминисан цијели један народ – српски. И док се у "равноправност народа" и "демократију државе" колоквијално заклиње, Бакиру Изетбеговићу стране судије у Уставном суду милије и од, у тоге заогрнутих доскорашњих, страначких колега. Уобичајено на реакцију призива остале политичком Сарајеву наклоњене странце у БиХ! Истовремено искључујући могућност новог законског рјешења за Уставни суд.

- Ми то нећемо допустити ни под коју цијену. Ако треба ући ће се поново у кризу, у овој држави ће се поштовати Устав и у овој држави ће се поштовати владавина закона - навео је Бакир Изетбеговић предсједник СДА.

Поштовање Устава и владавина права приоритет је и Драгану Човићу, али, за разлику од Изетбеговића, кроз нови закон о Уставном суду. И док је за Изетбеговића останак страних судија императив, за Човића је то, понавља, њихов одлазак из БиХ.

- Вријеме је било давно што се мене тиче, како ћемо до тога доћи, опет нам треба овај консензус о којем смо говорили то је Устав БиХ, тражење заједничког рјешења - истакао је Човић.

Из законодавне, пресликано стање и у извршној бх власти. Српски министри сједницама Савјета ће присуствовати – одлучивати неће.

Јединство српког парламентарно-министарског пука на Маријин двору, за сада нарушава једино СДС-ов посланик Драган Мектић. Одлуке званичника Српске неће поштовати. Нити будуће Народне скупштине Републике Српске, унапријед је најавио.

- Требало је донијети земљиште о реституцији и то земљиште вратити стварним власницима, онда не бисмо били у овом проблему - рекао је Мектић.

Но Мектићева једна рука у парламентарној скупштини не значи много. За сваку одлуку и свако законско рјешење, уз просту већину гласова потребна је и ентитетска. А како ће "одлучивање" без Срба у парламентарној пракси да изгледа прилика је већ сутра да се увјеримо на заказаној сједници Дома народа.