latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:55 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Усвојена стратегија развоја културе Србије до 2029. године

Влада Србије усвојила је Стратегију развоја културе до 2029. године, којом се дефинише српско културно језгро и културни простор који не подразумијева само територију Србије, већ и средине на коме је српски народ током историје оставио трагове материјалне и нематеријалне културне баштине.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Усвајање Стратегије је од изузетног значаја за културу Србије, имајући у виду да Србија никада у историји није имала стратешки документ који уређује циљеве и приоритете развоја у области културе, саопштено је из Министарства културе и информисања.

Стратегијом се плански и систематски регулише јавни интерес у области културе и одређују стратешки приоритети развоја културе.

Документ садржи опредјељења Србије и дефинише општи државни и национални интерес у култури.

У саопштењу се истиче да Акциони план, који је усвојен као саставни дио Стратегије, предвиђа начин остваривања циљева који обухватају промишљену законодавну активност и одговорну кадровску политику, опредијељеност за заштиту и његовање националне културе, заштиту културних права националних мањина и других осјетљивих друштвених група и унапређење узајамног разумијевања.

Акциони план подразумијева и широку доступност културе и равноправно учешће у културном животу, развој културних потреба грађана, посебно дјеце и младих, нарочито путем медија, заштиту и вредновање културног насљеђа као необновљиве и јединствене заоставштине.

План се односи и на подстицање и промовисање умјетничког стваралаштва, активно учешће у међународној културној размјени и доприношење угледу земље у свијету, те савремене моделе финансирања и схватање културе и као значајног привредног потенцијала.

Стратегија треба да буде изгласана и у Скупштини Србије, а Министарство културе, као предлагач нацрта, очекује да се то најскорије догоди.