latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:40 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Специјални суд у Хагу мора заштитити свједоке злочина ОВК

Међународна заједница мора помоћи Специјалном суду у Хагу у заштити свједока у суђењима за злочине терористичке ОВК почињене над Србима јер ниједан од њих неће дочекати почетак процеса, имајући у виду искуство са радом Хашког трибунала, изјавио је координатор Удружења несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије Милорад Трифуновић.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

На данашњем округлом столу у Грачаници "Две деценије породице жртава чекају истину", говорећи у име породица страдалих Срба, Трифуновић је оптужио међународну заједницу да је лежерним приступом помогла злочинцима да остану некажњени, иако је прошло више од 20 година.

"Приштина и Београд годинама обећавају да ће питање расветљавања судбине несталих и киднапованих бити у врху приоритета, али у последњих пет година смо сведоци да је Београд учинио све да се претраже сумњиве локације и пред суд изведу одговорни, док није претражана ниједна локација за коју на основу доказа сумњамо да се ту налазе посмртни остаци Срба", рекао је Трифуновић.

Он је истакао да све више вјерује да никада неће бити расвијетљена судбина његовог убијеног брата јер вријеме пролази, а одговорним за злочине је дозвољено да заташкају трагове.

Силвана Маринковић, чији је супруг киднапован јула 1999. године, оцијенила је су да су злочинци у садејству са "миротворцима" /Кфор и Унмик/ чинили злочине.

- У убиству мог супруга је учествовао Албанац који ради као косовски полицајац у Грачаници и то довољно говори о надама да ће злочинци бити пронађени и осуђени - рекла је Маринковићева.

Она је навела да већина породица жртава верује да су нестали и киднаповани Срби скончали своје животе у "жутој кући" и логорима на сјеверу Албаније.

Небојша Перић, чији је отац убијен јуна 1999. године у близини Грачанице, оптужио је међународни фактор за страдање Срба, наводећи да су истрагу о убиству његовог оца водила тројица америчких полицајаца.

- Послије десетодневне истраге рекли су ми да знају ко је убио мог оца, али сам неколико дана касније, уместо да добијем име и презиме убице, добио информацију да је вођа те екипе враћен у САД, а да су остала двојица удаљена из Грачанице -рекао је Перић, истакавши да косовске институције нису спремне да се суоче са истином.

Нора Ахметај, представница Комисије за помирење коју је формирао предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, поновила је да косовске институције нису спремне да се суоче са истином о злочинима припадника ОВК, оцјенивши да породице страдалих не могу очекивати задовољење правде све док се питање несталих и киднапованих не уврсти у дневни ред бриселских преговора.

Учесници округлог стола су се сагласили да Специјално тужилаштво у Хагу, као и тужилаштва из Приштине и Београда, морају успоставити сарадњу како злочинци и даље боравком на одређеној територији не би избјегавали спровођење истрага.

На списку несталих и киднапованих има још 1.647 имена Срба, Албанаца и неалбанаца, међу којима је 560 Срба, али је велико питање, како је закључено, колико је још лица нестало и гдје се налазе одбачени посмртни остаци.

Постоји и питање којим особама припада више од 400 посмртних остатака који су пренесени на Институт за судску медицину у Приштини са локације Дуље, гдје су сахрањивана тијела која су пронашли припадници Кфора током 1999. године и почетком 2000. године.