latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:56 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

На сједници НСРС о наредним корацима у вези са одлуком Уставног суда БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на данашњем састанку са амбасадором Грчке у БиХ Димитриосом Папандреуом да ће на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске бити донесене одлуке о наредним корацима у вези са посљедњом одлуком Уставног суда БиХ.
Димиотрос Папандреу и Милорад Додик - Фото: СРНА
Димиотрос Папандреу и Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је пренио амбасадору Грчке у БиХ да Република Српска остаје при ставу да њени представници у заједничким институцијама БиХ обустављају рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија, те да ће та одлука бити потврђена на посебној сједници парламента Народне скупштине Републике Српске, која ће бити одржана у понедјељак, 17. фебруара.

Он је појаснио да је овај закључак донесен на јучерашњем састанку највиших званичника Српске, те да је услиједио након одлуке Уставног суда БиХ да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске у супротности са Уставом БиХ, односно да је Уставни суд утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Српски члан Предсједништва БиХ и амбасадор Грчке у БиХ сагласили су се да су односи те двије земље традиционално добри, те да их је потребно даље његовати на добробит њихових народа.

Додик је захвалио на помоћи коју је Влада Грчке давала Републици Српској у пртеклом периоду, као и активностима на стабилизацији прилика у БиХ и подршци Грчке европском путу земаља Западног Балкана, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ поздравио је одржавање састанка на високом нивоу о Западном Балкану који ће бити одржан у Солуну крајем овог мјесеца.