latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:11 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Српска неће бити уточиште миграната

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је став Републике Српске о мигрантској кризи познат и да не долази у обзир никакво задржавање и стационирање миграната на њеној територији.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- Што се тиче хуманости, наравно да нам је жао свих људи који су у тешкој ситуацији, али у Републици Српској неће бити центара за мигранте, ми их нећемо смјештати, шта год ко рекао - поручио је Додик.

Он је поновио да мигрантску кризу није изазвала Република Српска него, како је рекоа, неки са Запада који имају обавезу да мигранте хуманитарно збрину.

- Ми нећемо никоме бити посљедње уточиште у којем ће та иста Европа, која је направила проблем, од нас за пет година тражити да им /мигрантима/ дамо сва уставна и законска права, да их укључимо и дамо држављанство како би били дио неког напора да се то питање ријеши. Ми то препознајемо и не желимо прихватити никакво стационирање миграната - нагласио је Додик.

Коментаришући захтјев министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића који од локалних заједница моли за новац да би био усмјерен за рјешавање мигрантске кризе, Додик је навео да је ријеч о Радончићевој индивидуалној акцији.

- Они су мислили да могу све да раде, али Република Српска је непремостива тачка у креирању политика у вези са мигрантима. Очигледно је да он прескаче Републику Српску и покушава да нешто учини, како воли да каже, самоиницијативно. Али, наравно треба видјети о чему је ријеч - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ позвао је општине да о питању миграната прате политику Републике Српске.

- Једина преговарачка тачка за сва питања на нивоу БиХ је Република Српска. То је дејтонска структура, а не општине и томе слично - нагласио је Додик.

Радончић је претходних дана упутио допис владама и локалним заједницама у БиХ у којем моли за новац који би био усмјерен за рјешавање мигрантске кризе.

Он је у допису навео да се број миграната који долазе у БиХ из године у годину повећава, што ће посебно бити интензивирано наредних мјесеци.

Радончић је навео и да се БиХ не може адекватно ухватити у коштац са овим проблемом, јер за ефикасну заштиту границе недостаје око 1.200 полицијских службеника.