latinica  ћирилица
13/02/2020 |  09:39 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Од данас се у Предсједништву спроводи закључак из Републике Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће већ од данас спроводити закључак власти и опозиције у Републици Српској о обустављању рада у одлучивању о питањима из надлежности органа БиХ, тако да неће бити ниједне одлуке Предсједништва, те додао да на прољеће наредне године неће бити БиХ ако се земља не врати на дејтонске позиције.
Предсједништво БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Предсједништво БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

- Хрватима се мора вратити пуна суштинска конститутивност, Србима безбједност у смислу да више не буду жртве превара и преноса надлежности и да се договоримо, ако хоћете, а ако не, мислим да на прољеће наредне године неће бити БиХ - изјавио је Додик за загребачки Вечерњи лист, издање за БиХ, те додао да ће власт у Републици Српској подржати стварање трећег ентитета, ако се Хрвати тако изјасне.

С обзиром на посљедња дешавања у БиХ и на пресуду Уставног суда о пољопривредном земљишту, Додик је нагласио да би било најбоље да се народи у БиХ разиђу и да се направи "нешто што би био простор слободног кретања људи и робе", будући да није могуће створити државу која функционише на принципу два ентитета и три конститутивна народа.

- Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске. Ми нећемо допустити, ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигдје не пише да имовина спада у ту надлежности - истакао је Додик.

Он је навео да оно што је до сада радио ОХР кршећи Устав, сада ради Уставни суд БиХ, те нагласио да се такве одлуке у Републици Српској неће поштивати нити спроводити, већ да ће Српска спроводити своје одлуке.

- Не очекујем да се међународна заједница ту петља, као што се није петљала ни у доношењу незаконитих одлука Уставног суда БиХ - истакао је Додик, те поновио да би БиХ профункционисала када би странци отишли из ње.

Српски члан Предсједништва је рекао да су различити ставови о НАТО интеграцијама БиХ један од разлога зашто оваква земља не може опстати.

- Ми не желимо у НАТО због својих искустава из прошлости, док неки други имају своја искуства и желе у НАТО. Не треба нико да трпи због нас, ни ми због неког другог. Док сам ја ту, неће се догодити ниједна одлука у БиХ која ће допринијети интеграцији БиХ у НАТО - поновио је Додик.

Говорећи о путу БиХ ка ЕУ, он је рекао да подржава тај пут, али да нема неког ентузијазма, те додао да се не зна шта ће бити са Унијом, с обзиром на Брегзит и све проблеме са којима се суочавају њене чланице.