X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/02/2020 |  09:08 ⇒ 25/02/2020 | 12:06 | Извор: СРНА

Одређене старије особе моћи ће да напусте крузер

Јапан ће дозоволити да се неколико старијих особа искрцају са прекоокеанског брода "Дијамантска принцеза" на којем је у луци Јокохама проглашен карантин пошто је потврђено да су на крузеру од вируса корона обољеле још 44 особе, изјавио је данас јапански министар здравља Кацунобу Като.
Крузер Дајмонд Принцес (Фото: Carl Court/Getty Images) -
Крузер Дајмонд Принцес (Фото: Carl Court/Getty Images)

Като је истакао да ће старијим путницима који су раније имали нека обољења или су смјештени у просторије без прозора бити дозвољен одлазак са крузера почев од сутра и неће морати да чекају до 18. фебруара већ, ће боравак у карантину завршити на копну.

Према његовим ријечима, они који испуњавају критеријуме за искрцавање биће смјештени у установе које је обезбиједила јапанска Влада.

"Онима који су били у блиском контакту са особама позитивним на вирус неће бити дозвољено да напусте брод", додао је Като.

Број заражених на броду сада је порастао на 219 и то изазива забринутост због услова на пловилу на којем је око 3.500 људи.

На крузеру је проглашен карантин по доласку у Јокохаму 3. фебруара након што се мушкарац искрцао у Хонгконгу и дошао у Јапан, гдје је утврђено да болује од вируса корона од којег је до сада у Кини преминуло више од 1.350 људи.

Јапански медији наводе да је око 80 одсто путника на крузеру старије од 60 година, 215 је у осамдесетим и 11 у деведесетим годинама свог живота. Брод обично има око 1.100 чланова посаде. Капацитет путника је око 2.670.

Ширење вируса изазива забринутост о могућем утицају на Љетње олимпијске игре које почињу у Токију 24. јула.