latinica  ћирилица
13/02/2020 |  08:50 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Велика потражња за становима на Палама

На подручју општине Пале влада велика потражња за становима због експанзије и развоја Јахорине као туристичког центра и "Равне планине", рекао је Срни директор фирме "Станишић" Његош Пољаковић.
Пале - станови - Фото: СРНА
Пале - становиФото: СРНА

- Прије двије године била је већа потражња за становима у Источном Сарајеву, а сада је обрнуто. Развој Јахорине повећао је потражњу на подручју Пала - истиче Пољаковић.

Он је навео да се ова фирма бави станоградњом на подручју Пала и Источног Новог Сарајева, те да нове станове продаје по цијени од 1.450 КМ до 1.700 КМ по метру квадратном са урачунатим ПДВ-ом, а пословне просторе од око 1.500 до 2.000 КМ.

- То су цијене на Палама и у Источном Сарајеву, а што су локације зграда ближе центру, рађене луксузније и квалитетније, цијена је ближа 1.700 КМ по метру квадратном + прецизирао је Пољаковић.

Он је навео да разлог поскупљења јесу и услови који су наметнути појединим законима.

- Закон о заштити пожара тражи да сваки стамбени објекат има посебно противпожарно степениште - наглашава Пољаковић и појашњава да то смањује број квадрата за продају, а поскупљује саму градњу.

Он је рекао да други разлог јесте и поскупљење радне снаге на тржишту и сатница мајстора која је много већа у односу на претпрошлу годину.

- Просјек мајсторских дневница износи 100 КМ, а помоћног радника пола од тога - наводи Пољаковић.

Из агенције за некретнине "Вал" са Пала истичу да су цијене кориговане, посебно новоградња, гдје имају благи пораст у претходним годинама и цијена износи од 1.400 КМ по метру квадратном, а разлог за то је утицај развоја Јахорине.