latinica  ћирилица
12/02/2020 |  21:07 | Аутор: СРНА

Градоначелник Кордобе подржао народ у одбрани светиња

Градоначелник аргентинског града Кордоба Матиас Пабло Гвозденовић упутио је подршку народу у Црној Гори који изражава протест због усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, истичући да је радостан и поносан јер види да је народ уједињен у одбрани својих светиња.
Најмасовнија литија у Црној Гори (фото: Čitalac "Vijesti") -
Најмасовнија литија у Црној Гори (фото: Čitalac "Vijesti")

Гвозденовић, чији је дјед Црногорац Јован доселио у Аргентину као дванаестогодишњак, истиче да Закон о вјероисповијести не само неуставан, већ и у супротности са Међународном конвенцијом о људским правима и антидемократски, што показује бројност људи који редовно излазе на улице.

- Моје скромно мишљење као политичара, проблем је за било коју демократску власт када свака трећа особа протестује тражећи повлачење закона. Пријатно ме изненађује да то раде на миран начин, без изазивања инцидената и то потврђује да је ријеч о једном религиозном акту, то јест литијама, а не протестима - навео је у писму Гвозденовић.

Из тог разлога, Гвозденовић је честитао свештенству Српске православне цркве у Црној Гори, Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и преосвештенствима епископу будимљанско-никшићком Јоаникију, епископу захумско-херцеговачком и приморском Димитрију, епископу милешевском Атанасију, викарном епископу диоклијском Методију и умировљеном епископу Атанасију.

- Не желим да пропустим прилику да честитам и свим свештеницима, монасима и монахињама и црногорском народу - додао је Гвозденовић у писму.

Гвозденовић истиче да црногорском народу шаље подршку упућујући молитве Светом архангелу Михаилу, Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском и свима светима.

- Нека вас Бог сачува у јединству и оснажи у вашој борби за одбрану Цркве од привременог искушења. Такође, осјећам обавезу да затражим подршку од предсједника Аргентине Алберта Фернандеза и власти у тражењу међународне помоћи, због озбиљне ситуације кршења људских права у Црној Гори - истакао је Гвозденовић.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.