latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:18 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

На реду спровођење акционих планова у дигиталној трансформацији

За разлику од осталих нивоа власти у БиХ, Српска је направила значајан искорак у дигиталној трансформацији. На конференцији о дигиталној трансформацији у Сарајеву, министар Срђан Рајчевић најавио је спровођење акционих планова из Стратегије развоја електронске управе.

Дигитална трансформација друштва у Српској, је институционално организована и политички пoдржана. Донесени су прописи о електронском потпису и информационој безбједности. Предстоји примјена акционих планова и, по угледу на Србију, доношење Закона о електронској управи.

- Похваљена је пракса Српске да одређена концептуална рјешења, а кроз споразум који смо потписали са ИТ канцеларијом Владе Републике Србије та рјешеља преносимо у Српској - наглашава Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Успостављање лидерства и институционални приступ утицали су позитивно и на дигитализацију у земљама које предњаче у односу на БиХ.

- Каскамо за регионом и у односу на развијене земље, али је позитивно. Сви нивои улажу огромне напоре да се законодавни оквир трансформише - истакла је Тања Кузман, водитељица Пројекта е-управе у БиХ.

Слободан Марковић, технички савјетник за дигиталну управу УНДП Србија, поручује да је крајњи циљ да услуга буде окренута грађанима.

- Не желимо да се појавимо као критичари, него као партнер,који може да допринесе да услуге буду окренуте много више према грађанима - поручио је Марковић.

За Српску је изазов да постане препознатљива по информационој безбједности, а конкретизацијом договора с Израелом и лидерима у тој области, Рајчевић оцјењује да ће бити учињени значајни искораци. Проблем је одлив младих ИКТ стручњака, али се тај проблем у Српској превазилази пилот-пројектом преквалификације и реформом високог образовања.