latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:22 | Аутор: СРНА

Једина могућа мјера да се уреди Уставни суд

Замјеница предсједавајућег Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је одлука да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити странаца - једина могућа мјера како би се уредила ова материја.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Мајкићева је рекла да је Република Српска до сада на различите начине покушавала да рад Уставног суда буде законски уређен, али да није било успјеха.

- Очигледно је ово постала једина мјера да се приступи што прије уређењу ове материје и одласку страних судија из Уставног суда - изјавила је Мајкићева новинарима у Сарајеву.

Предсједавајућа Клуба Хрвата у Дому Народа Лидија Брадара изразила је жаљење због доношења овакве одлуке.

- Очигледно је то политичко средство које се користи из Републике Српске, иако ја мислим да увијек треба да разговарамо и одлучујемо у институцијама БиХ - оцијенила је Брадара и додала да ће се већ сутра на сједницама комисија Дома народа видјети како функционише ова одлука.

Бошњачки делегат у Дому народа парламента БиХ Амир Фазлић сматра да одлука о обустављању одлучивања представника из Републике Српске до доношења закона о Уставном суду не доприноси развоју демократске праксе у БиХ и да је то политичко условљавање.

- То није добра одлука од стране Срба - рекао је Фазлић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су највиши званичници Српске једногласно закључили да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежниости органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.