latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:14 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Ђокић: Уставни суд БиХ угрожава позицију Српске

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је за РТРС да одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту угрожава уставну позицију Републике Српске унутар БиХ.

Ђокић је рекао да је ова одлука скандалозна јер задире у сферу надлежности коју БиХ, односно овај суд, нема а то је регулисање питања имовине.

- Имовина је, према Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму, повјерена на управљање ентитетима, она је њихово власништво и као таква се води у земљишним књигама ентитета - истакао је он.

Ђокић је рекао да ће одговор Српске на ову ситуацију бити дефинисан закључцима које би Народна скупштина требало да усвоји на посебној сједници.

- Не могу институције БиХ, укључујући и Уставни суд, да преузимају улогу која им не припада и зато ће одговор институција Српске бити врло јасан и одлучан - поручио је Ђокић.

У Бањалуци је данас одржан састанак званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ, као и лидера парламентарних политичких партија у Републици на којем је одлучено да представници Републике Српске у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док се не усвоји нови закон о Уставном суду.

Подсјећамо, према одлуци Уставног суда, Уставу БиХ супротан је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.