latinica  ћирилица
12/02/2020 |  13:49 | Аутор: СРНА

Радојичић: Независна одборничка група СП не изазива друге промјене

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да два одборника од данас у градском парламенту дјелују као Независна одборничка група Социјалистичке партије и да то у овом моменту не изазива никакве друге промјене.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- У скупштинским клупама ствар је одборника какво је њихово политичко опредјељење. Кад је ријеч о другим изабранима или именованим лицима, мислим да би свака друга промјена и претумбација у овом моменту била сувишна јер се налазимо седам мјесеци пред крај мандата и било каква кадровска промјена у било ком смјеру више је бесмислена - навео је Радојичић.

Он је новинарима у паузи сједнице градског парламента рекао да овај мандат треба привести крају, истичући да слиједе нови избори у октобру и да од тада крећу сва друга именовања начелника и осталих.

Осврћући се на најаву бањалучког спортисте и хуманисте Душка Тадића да ће се на предстојећим изборима кандидовати за градоначелника Бањалуке, Радојичић је истакао да му је тешко рећи да поздравља нечију кандидатуру или да није сагласан с њом, подсјетивши да је Тадић био кандидат за градоначелнка 2016. године.

Радојичић је рекао да Тадић заступа специфичне приједлоге и идеје, те да је град сарађивао са Тадићем на неколико пројеката у протеклих неколико година наводећи при томе трим стазу у Парку Младен Стојановић и неке друге рекреативне просторе.

- Ријеч је о човјеку који има фине идеје и ја му могу пожељети срећу у животу, а као градоначелнички кандидати вјероватно ћемо имати и полемике - додао је Радојичић.

У градском парламенту у току је пауза, а одборници су обрадили половину тачака усвојеног дневног реда.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић прије почетка сједнице одборнике је обавијестио да одборници Дарко Милошевић и Милан Милаковић, који је и потпредсједник Скупштине града, од данас у градском парламенту дјелују као Независна одборничка група СП.

Милаковић је рекао Срни да ова одборничка група није задовољна радом лидера СП Петра Ђокића и да ће тако дјеловати док не буде смијењен.

СП је након локалних избора 2016. имала три представника у Скупштини града.

У октобру 2018. године одборник Мишо Ковачевић је напустио СП и прешао у СНСД, а сада је формирана и одвојена одборничка група, чиме званично руководство те странке више нема утицаја у бањалучком парламенту.

Од данас и Саша Лазић и Мирна Савић Бањац у градском парламенту дјелују као одборници Народног покрета "Бањалука зове", али остају дио опозиционе коалиције Савез за промјене.

Лазић и Мирна Савић Бањац су бивши чланови НДП-а који су ову странку напустили након што је НДП ушао у коалицију са СНСД-ом и неко вријеме су функционисали као независни одборници, а крајем јануара основали су Народни покрет "Бањалука зове".

Мирна Савић Бањац је рекла да Народни покрет "Бањалука зове" жели избјећи "култ личности" и да не његује једног лидера, појединца него да промовише велики број људи, јер више људи више зна.

- Нећемо имати чланске картице, нама људи нису бројеви и сматрамо да су наши чланови сви људи, грађани Бањалуке, Српске, БиХ и шире који су се идентификовали са нама и који дијеле исте вриједности као ми - рекла је Мирна Савић Бањац.

Актуелни сазив Скупштине града Бањалука је у посљедњој години рада, а од 31 одборника тренутно је 14 остало у политичкој опцији са којом су се на локалним изборима изборили за мјесто у градском парламенту.