latinica  ћирилица
12/02/2020 |  11:15 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Национализација црквене имовине је ризична игра

Примјена Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори, који је узнемирио вјернике Српске православне цркве, у директној је супротности с многим начелима на којима почива ЕУ, изјавио је хрватски теолог, уредник и борац за људска права уропска унија Драго Пилсел.
Драго Пилсел (Фото: Goran Mehkek/CROPIX) -
Драго Пилсел (Фото: Goran Mehkek/CROPIX)

- Овај закон де факто и де јуре формира правни оквир за национализацију имовине Српске православне цркве на подручју Црне Горе - рекао је Пилсел у Љубљани на предавању у организацији Института за блискоисточне и балканске студије - ИФИМЕС.

Пилсел наглашава да међу онима који већ седмицама редовно протестују против закона нису само Срби, већ и многи Црногораци и други, укључујући и муслимане, преноси словеначки лист "Дело".


- Овај закон је нова врста тоталитаризма којим држава жели потчинити све вјерске заједнице. То је подређивање Цркве ради пљачке, јер одлазак /предсједника Црне Горе Мила/ Ђукановића са власти неће значити одлазак у опозицију, већ као и у случају /Иве/ Санадера, одлазак у затвор - каже Пилсел.

Он је изразио бојазан да све цркве у Европи и на Балкану постају безначајне.

- Хришћанство не треба гурати само у свијет митова и осјећаја. Гријеси цркава за вријеме нацизма и даље су вриједни расправе и критике, као што је случај с једним мојим дједом, који је био сарадник Гестапа и с другим који је сарађивао с усташама - рекао је Пилсел.