latinica  ћирилица
11/02/2020 |  18:08 ⇒ 20:50 | Аутор: РТС

РТК: Вашингтон отказује пројекте на КиМ док се такса не укине

Сједињене Америчке Државе донијеле су одлуку да пониште све важне инвестиционе пројекте на Космету све док приштинска влада не одлучи да укине таксу на робу из централне Србије, преноси РТК.

РТК наводи да је специјални изасланик предсједника Трампа за дијалог између Београда и Приштине и амерички амбасадор у Берлину, Ричард Гренел имао оштру полемику са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем, као и предсједницом парламента Вјосом Османи.

Тврди се да им је Гренел јасно ставио до знања да су САД спремне да уложе милионске инвестиције на Космет ако се укине такса.

- Међутим, САД ће отказати све ове пројекте све док влада не укине таску и одустане од планова за увођење реципроцитета - рекао је извор РТК.

Харадинајева странка најављује протесте

У међувремену, посланичка група Алијансе за будућност Косова досадашњег косовског премијера Рамуша Харадинаја најављује могућност организовања простеста ако влада у Приштини укине таксе.

- Одлучни смо да користимо све методе, али ни у једном тренутку не искључујемо протесте и друге акције - рекао је посланик Алијансе Паљ Љекај, преноси приштинска Газета експрес.

Као оцјењује Љекај, за Приштину би била веома велика грешка ако та мјера буде укинута и дозволи се уплив српске робе, "док неки буду сједјели за столом размишљајући о реципроцитету".

Повезане вијести:

Кастин: Гренел је био јасан - тарифе непожељне за економију