latinica  ћирилица
11/02/2020 |  16:05 ⇒ 17:36 | Аутор: sputniknews.com

Олуја Кјара "покосила" западну и сјеверну Европу (ВИДЕО)

Најмање осам особа је погинуло у налету олује, праћене обилним падавинама и вјетром орканске јачине, која је погодила сјеверне дијелове Европе. На удару се нашла и Корзика гдје је вјетар достизао бризину и од 200 километара на час.

На Корзици је избио и шумски пожар против којег се бори више од 300 ватрогасаца. Затворене су двије луке, а летови су обустављени. Око 2.000 домаћинстава остало је без струје.

Олуја Кјара погодила је и друге дијелове Европе. Оборена стабла блокирала су путеве и жељезничке пруге на југу Њемачке и Аустрије.

Стигла је и до аустријског града Салцбурга, недалеко од границе са Њемачком, гдје око 400 ватрогасаца сатима покушава да уклони сво дрвеће које је пало на путеве и аутомобиле, преноси АП. Олуја је с једне зграде откинула метални кров, а том приликом нико није повријеђен, наводи ОРФ.

Рекордна производња струје у вјетротурбинама

Њемачка жељезничка компанија Дојче бан, која је у понедјељак обуставила све дуголинијске вожње, саопштила је да је већина линија поново успостављена широм земље, осим на југу гдје су и даље јаки вјетрови. У тој земљи поново су отворене школе.

У сјеверној Баварији, гдје су удари вјетра достизали 160 километара на сат, олуја је произвела рекордну количину електричне енергије у вјетротурбинама. Њемачка метеоролошка служба саопштила је да ће у већини земље вјетар ослабити, али да се помјера према југоистоку.

На сјевероистоку Њемачке очекује се нова олуја која ће најприје ударити Балтичку обалу, уз обилне падавине. Невријеме неће заобићи ни Француску, нити Белгију. У Енглеској и Шкотској и даље је на снази упозорење од поплава, а обилне падавине довеле су до изливања бројних ријека.

твит

Смртни случајеви забиљежени су у Пољској, Шведској, Великој Британији, Словенији, Њемачкој и Чешкој.

У Пољској је данас саопштено да је трећа особа погинула у налету олује. Дан раније поинуле су двије особе када се урушио кров једног објекта за изнајмљивање ски опреме. Троје људи је повријеђено.

У Шведској се удавио један мушкарац након што се преврнуо чамац у којем је био с још једним мушкарцем, који се и даље води као нестао.

Страдала су и два мушкарца у Словенији и на југу Енглеске, након што је на њихове аутомобиле пало дрво.

У Њемачкој је возач преминуо након што је камионом налетио на паркирану приколицу радника који су чистили остатке олује са ауто-пута у покрајини Хесен.

Висок ниво мора

Полиција у Чешкој саопштила је да је олуја вјероватно крива за саобраћајну несрећу у којој је погинуо мушкарац који је возио, а једна путница је повријеђена. Истражитељи мисле да је на аутомобил пало дрво.

Више од 40.000 домаћинстава у Чешкој и даље је без струје, што је мање од 300.000 колико је било у понедјељак поподне. И даље је у блокади око 20 жељезничких линија због оборених стабала. Међународни аеродром у Прагу саопштио је да је данас само један лет из Амстердама отказан.

Након што је у недјељу погодила Британију и Ирску, олуја је наставила да се помјера на исток, остављајући велику штету за собом.

У Великој Британији због невремена 20.000 домаћинстава и даље нема струју, а иако се олуја смирила у том дијелу Европе, метеоролози најављују сњежне падавине и мећаве.

Становници сјеверозапада Енглеске евакуисани су због изливања ријеке Ирвел. У шкотском граду Хавик, који се граничи са Енглеском, бистро и кућа са апартманима урушили су се у ријеку Тевиот, али на срећу нико није повријеђен.

Трајекти преко Енглеског канала поново раде након што су у недјељу затворени, иако су службе на Твитеру написале да су могући прекиди.

Авио-компаније које лете до и са америчких аеродрома под утицајем олује отказале су више од 100 летова, пренио је Тањуг.

Метеоролошке службе упозориле су на висок ниво мора на обалама Данске, Норвешке, Шведске и Финске.