latinica  ћирилица
10/02/2020 |  21:41 | Аутор: СРНА

Европски комесар: Земље Балкана третирати као будуће чланице

Европска унија мора да врати повјерење и кредибилитет, тако што ће земље западног Балкана третирати као будуће чланице ЕУ, изјавио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Представљајући нову стратегију проширења Европском парламенту у Стразбуру, он је рекао да ће таквим приступом ЕУ имати реалну шансу да напредује у односима са земљама западног Балкана у наредних неколико година, што је у корист Европе као цјелине.

- Морам да подсјетим да јачамо и унапређујемо процес и да циљ остаје исти, а то је приступање и пуноправно чланство у ЕУ - истакао је Вархељи.

Вархељи је нагласио да су потребни јасни и опипљиви подстицаји реформама, те да би грађани требало да осјете предност убразане интеграције уколико се земље окрену успјешном спровођењу приоритетних реформи.

Европски комесар истиче да је проритет Европске комисије да убрза процес на западном Балкану, али да чланице, у исто вријеме, буду увјерене да је процес реверзибилан и да се могу предузети корективне мјере уколико се скрене с пута спровођења реформи.

Он је нагласио да Комисија и даље предлаже отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, које су испуниле оно што се од њих тражило, те да је вријеме да ЕУ, као кредибилни партнер, испуни своја обећања.

- Наш циљ је да појачамо присуство на западном Балкану, повећамо инвестирање и помогнемо да се између нас затвори јаз економског напретка. Морамо да се окренемо конкретним мјерама које можемо предузети у корист инвестирања на западном Балкану ради повећања приступа јединственом тржишту ЕУ - додао је Вархељи.

Према ријечима Вархељија, ЕУ мора да предузме мјере и када се ради о отварању нових радних мјеста, могућности за предузетнике, побољшање климе пословања и инвестирања, те да треба зауставити "одлив мозгова" из региона.