latinica  ћирилица
10/02/2020 |  20:19 | Аутор: СРНА

Линта: Шеф хрватске дипломатије шири мржњу према Србима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да изјава министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана да треба бити захвалан људима као што је злогласни загребачки кардинал за вријеме Независне Државе Хрватске Алојзије Степинац, представља брутално ширење мржње према Србима.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да многе чињенице потврђују да је надбискуп Степинац ратни злочинац који је имао једну од кључних улога у геноциду који је почињен над Србима, Ромима и Јеврејима у НДХ-а.

Он је подсјетио да је Степинац 16. априла 1941. године посјетио усташког поглавника Анту Павелића, дан након што је дошао у Загреб, а крајем априла је послао допис бискупима у којем је изразио одушевљење оснивањем НДХ-а.

- Важно је нагласити да је крајем јуна 1941. године одржана дводневна бискупска конференција на којој је, између осталог, закључено да сви надбискупи и бискупи на челу са Степинцем посјете Павелића и тиме пошаљу поруку свим католицима да су одани новој држави и поглавнику - наводи Линта у писаној изјави.

Он је указао да је врх Католичке цркве изразио пуну оданост НДХ-а иако су добро знали да су до конференције усвојени расни закони и почињени непојмљиви и плански злочини над Србима, Јеврејима и Ромима.

Линта је истакао да је Степинац цијело вријеме рата подржавао усташки режим посјећујући званичне државне скупове уз Павелића, те да се никад није одрекао геноцидне творевине НДХ-а, ни јавно није осудио масовне злочине над Србима, Ромима и Јеврејима.

Он је подсјетио да је Степинац био војни викар НДХ-а и да је имао кључну улогу у покатоличењу више од 250.000 православних Срба, како је сам навео у писму папи Пију Дванаестом маја 1943. године.

Линта је навео и да је Степинац фебруара 1942. године присуствовао свечаном сазивању Сабора, те да је дочекао Павелића и посланике поздравним говором испред Цркве Светог Марка.

- Он је имао све информације о највећој фабрици смрти на Балкану - Јасеновцу, али никада није јавно осудио масовне злочине и није се противио његовом постојању. За своју подршку геноцидној НДХ поглавник Павелић је 1944. године Степинца одликовао високим орденом за заслуге `Велеред са звијездом`", навео је Литна.

Према његовим ријечема, колико је Степинац био посвећен очувању НДХ-а без обзира на њен геноцидни карактер показује и његова одлука да, на иницијативу усташког водства, крајем марта 1945. године сазове бискупску конференцију на којој је учествовало више надбискупа и бискупа.

Бискупска конференција је у свом писму од 25. марта 1945. године дала посљедњу званичну подршку усташком режиму и очувању НДХ-а, навео је Линта.