latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:41 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Да ли ће у Српској појефтинити гориво?

Пад цијене барела нафте на свјетском тржишту засад није утицао на појефтињење горива код нас.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Рачунице говоре да би појефтињења требало да буде, јер је за више од мјесец дана свјетска нафта појефтинила за око шест процената. Нафташи, најављују да ће ускоро мијењати цијене.

Док цијена горива на свјетским берзама пада већ пету седмицу, код нас се значајнија корекција тек очекује. Према најавама Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у републичкој Привредној комори цијене горива ће у наредним данима бити снижене од 7 до 10 пфенинга по литру.

-Цијене се разликује у зависности од дистрибутера, али је сигурно да ће доћи до корекције . Гориво је појефтинило већ на неким бензинским пумпама, а очекује се у наредним данима да буде снижена цијена и у Бањалуци - кажу у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске. 

Тренутна цијена горива у Републици Српској је од 2,18 до 2,30 марака. А да може бити мања, показале су прије седам дана бензинске пумпе у Прњавору, гдје је гориво било знатно јефтиније у односу на остале градове. Првобитно на пумпама гориво је појефтинило на 2,09, да би убрзо било и 1,90 марака. Појефтињење очекују и превозници.

- Да ли ће нешто значити, хоће, али то није нимало довољно и мислим да за наше тржиште је цијена нафте превелика и сматрамо да би реална цијена са којом би ми могли да послујемо. Све је остало превише - навео је Никола Грбић, предсједник Удружења превозника Републике Српске.

Економисти сматрају да, за разлику од окружења и европских земаља, цијена нафте у Српској не прати тренд смањења због малог тржишта. А значајно смањење, по њиховом мишљењу, могло би оснажити привреду. Ко ће и колико смањити цијену, кажу, зависи од неколико фактора.

- Прије тога су набављене одређене количине енергената по једној цијени сада је та цијена нешто друго. Тешко је предвидјети да ли ће сви у том износу смањити цијене. Свако има и различите услове пословања, тако да су те калкулације од случаја до случаја специфичне - тврди Александар Љубоја, економиста.

Цијена нафте на свјетском тржишту је у константном паду мјесец дана, а нафтни дистрибутери, за поједине медије тврде да нису могли да коригују цијене, јер рафинерије у окружењу нису појефтиниле гориво.