latinica  ћирилица
10/02/2020 |  12:51 ⇒ 13:11 | Аутор: Агенције

Олуја бјесни Европом; Стотине летова отказано (ВИДЕО)

У Њемачкој су отказане стотине летова због јаке олује која је погодила сјевер Европе и однијела један живот, наносећи велику штету, а на десетине хиљада домаћинстава су остала без струје због вјетрова јачине урагана, преносе агенције.

У Њемачкој под именом "Сабина", а у Британији названа "Кјара", олуја се креће од запада према истоку континента пошто је ударила о британска острва, захватила Француску и шири се источно до Пољске.

У Шведској је један мушкарац погинуо, а за другим се трага када им се јуче преврнуо чамац на језеру Свенљунга због снажних вјетрова, објавила је данас полиција.

Метеоролошке службе упозориле су на висок ново мора на обалама Данске, Норвешке, Шведске и Финске.

Најгоре у Великој Британији

У Великој Британији, коју је ова зимска олуја највише погодила, ваздушни, жељезнички и поморски саобраћај је угрожен и поремећен због јаке кише и удара вјетра већих од 130 км на час.

Скоро 100 хиљада домаћинстава остало је без електричне енергије, а ријеке и потоци су се излили.

Десетине летова је отказано или касни, а Бритиш Ервејз је путницима савјетовао да одгоде лет. Забиљежени су и бројни падови стабала на пут, приликом чега су повријеђене четири особе.

У Шкотској је бујица однијела већи дио зида локалног хотела и изазвала огромну штету.

Трајектни саобраћај имеђу лука Кале и Довера од јуче је прекинут до друкчије одлуке.

Ваздушни саобраћај је поремећен и у Белгији, отказано је шездесетак летова у поласку и у доласку на бриселски аеродром.

У Луксембургу данас нема наставе у школама због упозорења на изразито лоше временске прилике.

Њемачка парализована

Њемачку је скоро стопирала орканска олуја "Сабина", због које су затворени аутопутеви, стали возови, а на хиљаде домова остало без струје.

За читаву јужну Њемачку проглашен је други највиши степен упозорења, док је за покрајине Баден-Виртемберг и Баварску проглашен највиши, а олуја ствара проблеме и на западу и сјеверу земље. Издано је упозорење за поплаве дуж читаве балтичке обале, али и градовима Бремен и Хамбург. Олуја је ниво мора подигла за скоро два метра у односу на просјечан.

Отказана је настава у већим градовима покрајине Нордрхајн-Вестфален, као и у дијеловима покрајина Хесен, Нојдершахен, те у Бремену и дијеловима Баварске.

Жељезнице имају сетње у одвијању саобраћаја, а ноћас је било и више прекида, јер је олуја оштетила шине, а возови у Баварској су заустављени, јер се најгори удари тек очекују.

Највећи њемачки аеродром, онај у Франкфурту, јутрос ради, али су неке авиокомпаније још јуче превентивно отказале око 150 летова.

Надлежни евидентирају колико је људи повријеђено у ударима олује, највише од удара стабала или других предмета.

Олуја "Сабина" се још не смирује и тек ће се наредних дана моћи говорити о коначној штети, преносе медији.

Проблеми и у Француској, Пољској, Белгији, Швајцарској

Олуја је на сјеверну Француске оставила без струје 130.000 домаћинстава, отказани су регионални возови, а наранџасто упозорење је издато у 32 департмана.

У Пољској је без струје више од 55.000 домова, а због јаких удара вјетра ватрогасци су интервенисали чак 1.100 пута, углавном на уклањању срушених стабала.

И у Белгији је олуја изазвала штете широм земље - срушена су стабла и грање, блокирани путеви у неколико покрајина, падали су црјепови.

Вјетрови су ударали снагом од 115 километара на сат у граду Миделкерку.

У Швајцарској је затворено неколико жељезничких линија, жичара и школа због вјетрова до 148 километара на сат.