latinica  ћирилица
10/02/2020 |  12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Финикс: Људи могу да учине чуда ако примијене љубав и саосјећање (ВИДЕО)

Хоакин Финикс, којем је прошле ноћи уручен Оскар за најбољу мушку улогу у филму “Џокер“ заложио се у свом говору након што му је уручено признање за права угрожених, а посебно за права животиња.
Хоакин Финикс (Фото: oscar.go.com) -
Хоакин Финикс (Фото: oscar.go.com)

У веома емотивном говору Финикс је са великом страшћу говорио о многим неправдама на планети, али и о грешкама које је починио, а ТВ мрежа АБЦ пренијела је у његов говор у цјелини.

- Срце ми је пуно захвалности, али се не осјећам да сам изнад својих колега или било кога другог у овој дворани, јер ми дијелимо исту љубав према филму и овом начину изражавања који ми је пружило изузетан жиовот - казао је глумац.

Рекао је и да вјерује да је највећи дар који је добио, као и многи у сали којима се обратио, што им је пружена прилика да свој глас користе умјесто оних који га немају.

- Пуно сам размишљао о темама које ме узнемиравају, а сигурно и вас и са којима се сви заједно суочавамо. Размишљам о различитим проблемима попут полне неједнакости, расизма, права хомосексуалаца, права домородаца, борбе против неправде...Ми се боримо против увјерења да једна нација, једна раса, један пол, имају право да контролишу, доминирају, користе друге људе без казне. Ми мислимо да смо центар свијета и имамо право да уништавамо природу. За нас је нормално да вјештачки оплодимо краву и када се отели ми јој украдемо теле и њено мукање је болно. Онда јој украдемо млијеко од телета да би га ставили у нашу кафу. Људска бића у најбољем случају, ако примијене љубав и саосјећање, могу да учине чуда - казао је глумац.

Испричао је да и сам нека био мангуп, да је био себичан, можда и груб и суров и тежак током обављања свог посла, али је примијетио да у сали у којој је примио Оскара има пуно оних који су му дали другу шансу, због чега је увјерен да су људи најбољи кад подржавају једни друге.

Финикс је говор завршио стиховима свог брата које је написао са 17 година: “Потрчи да помогнеш другима да наставе да расту и да се искупе за своје раније грешке, јер то је најхуманије. Уради то са љубављу мир ће да услиједи“.

Иначе, ово је први Оскар који је Хоакин Финикс освојио након што је претходно четири пута био номинован.