latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:40 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Планове контрола усаглашавати са републичким Инспекторатом

Приједлогом закона о инспекцијама Републике Српске прописана је обавеза да локалне самоуправе морају усаглашавати планове контрола са републичким Инспекторатом да би била заустављена пракса да у једној седмици и републичка и локална инспекција контролишу исти привредни субјекат.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

- До сада то није била законска обавеза. Такође, локалне самоуправе мораће да се усаглашавају и о областима за које се од Инспектората Републике Српске добије сагласност за ангажман инспектора - наведено је у образложењу наведеног закона који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници.

Законским одредбама прописано је и увођење олакшице за прворегистроване пореске обвезнике који имају до осам запослених.

- Они ће имати могућност да их Инспекторат савјетује и научи како ће пословати, а не да им одмах буду изрицане казне. Републички Инспекторат ће добити и одјељење за савјетодавне услуге за привреднике којима је то потребно - истакнуто је у образложењу.

Приједлогом закона о инспекцијама, инспекторима је дата могућност да, уколико добију сазнања да неко у свом приватном објекту ради нешто за шта нема сагласност или није регистрован, уз сагласност власника или налог суда улазе у те приватне посједе ради контроле.

Наведеним законским рјешењем прописано је и да сви инспектори рада буду републички.

Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за 18. фебруар.