latinica  ћирилица
10/02/2020 |  08:58 | Аутор: N1

Живинице јутрос најзагађеније

Према подацима са мјерних станица квалитет ваздуха у већини градова централне, сјеверне и сјевероисточне БиХ и даље је нездрав.
Загађеност ваздуха - Фото: РТРС
Загађеност ваздухаФото: РТРС

Најлошија је ситуација у Живиницама гдје је јутрос Индекс квалитета ваздуха износио чак 244 и ваздух је на том подручју врло нездрав. Вриједност ПМ 2,5 честица износила је 232. Ради се о честицама које долазе из више извора као што су машинска постројења, топлане, индивидуална ложишта (угаљ – као најгора врста чврстог горива), моторна возила итд.

У таквој ситуацији са квалитетом ваздуха из Еко Акције упозоравају да су код особа с респираторним обољењима попут астме могућа значајна појачања симптома и интензитета болести. Повећана је вјероватноћа негативних посљедица по респираторне органе цјелокупног становништва.

Обољели од плућних болести и болести срца, труднице, дјеца и старији, морају избјегавати било какве активности током боравка вани. И сви остали морали би избјегавати продужена или већа напрезања током боравка вани.

Јутрос је зрак нездрав и у Илијашу гдје је измјерени Индекс квалитета ваздуха износио 188, као и у Тузли гдје је Индекс квалитета ваздуха износио 181, а вриједност ПМ2,5 честица 119.

Ваздух је јутрос нездрав и у Лукавцу и Зеници гдје су измјерени Индекси квалитета ваздуха износили 165 и 163.

На подручју тих градова могућа је појава појачаних симптома и интензитета болести код особа с болестима срца и дисајних органа, попут астме. Сви остали би могли почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

Сљедеће групе требају смањити било какве вањске физичке активности: плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старије особе. Продужена или већа напрезања током боравка вани требали би избјегавати и сви остали.

У Сарајеву и Горажду Индекс квалитета ваздуха јутрос је износио је 147 и 104 и на тим подручјима је ваздуха нездрав за осјетљиве групе становништва.

Обољели од болести органа за дисање и срца, затим стари, труднице и дјеца требали би смањити продужена или већа напрезања током боравка вани. Сви остали требали би ограничити продужена или већа напрезања током боравка вани.