latinica  ћирилица
10/02/2020 |  07:56 ⇒ 25/02/2020 | 12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен чувени карневал у Венецији (ВИДЕО)

Чувени карневал у Венецији отворен је на тему “игра, љубав и лудорије“, а свега неколико мjесеци послије катастрофалних поплава које су погодиле овај град.
Карневал у Венецији - Фото: ТАНЈУГ
Карневал у ВенецијиФото: ТАНЈУГ

Овогодишњи фестивал почео је парадом на чамцима по чувеним каналима, док је званично отварање било јуче са многобројним чамцима и пловилима који су се кретали кроз канале, пренио је синоћ Би-Би-Си.

Док се већина учесника одлучила за традиционалне маске, неки су носили и модерније костиме, попут оних из познатих научно-фантастичних филмова.

Отварању је присуствовао велики број посјетилаца, а фестивал ће трајати до 25. фебруара.

Фестивал је основан 1162. године након војне побједе, а једно вријеме, све до 1980. године, није се одржавао.

Широм свијета, фестивал је познат по раскошним маскама и костимима, а њиме се означава период благостања прије почетка 40-дневног ускршњег поста.

Портал Јуроњуз преноси да је овогодишњи карневал привукао мање туриста него иначе, односно да је свега 70 одсто хотелског смјештаја попуњено, највјероватније због тренутне епидемије вирусом корона и недавних поплава.

Наводи се и да ће овогодишњи фестивал остати упамћен као први на коме се користи високотехнолошки систем који ће бројати колико туриста у одређено вријеме улази у одређени дио града.

Власти Венеције су објасниле да ће им то помоћи да сазнају како се туристи крећу по граду и користе његове различите просторе.