latinica  ћирилица
09/02/2020 |  20:02 ⇒ 21:56 | Аутор: sputniknews.com

Отац Гојко Перовић окупио Боку: Ништа нас не може уморити (ФОТО/ВИДЕО)

Молебан је одржан код манастира Подластва недалеко од Будве. Вјерници су до манастира стигли из различитих крајева, између осталог и из Котора. Окупљенима се обратио парох бококоторски отац Момо Кривокапић и отац Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.
Црна Гора (Фото:Горан Шеваљевић) -
Црна Гора (Фото:Горан Шеваљевић)

- Политичари морају да схвате да не могу ратовати против светиња, да не могу светиње утрпати у неке пролазне дневне политике које се мијењају из часа у час. Ми смо свједоци да су људи који владају овом земљом, тако лако мијењали и политике и идеологије. И то није тема за светињу, никад не би била тема да није овога закона. А сада кажемо, радите шта хоћете, само не дирајте светиње, јер ми не дамо наше светиње - рекао је окупљенима ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић и додао:

- Оно што ми тражимо, што је речено простим српским језиком — "не дамо светиње", то је уписано у декларације свих држава, модерних држава задњих 200 година. Политика на једну, а Црква на другу страну, то се зове секуларна држава. И ми се данас боримо за Устав ове земље, за поштовање Устава ове земље, који баш тако каже, држава и политика на једну, а светиње на другу страну - истакао је Перовић.

Он је поручио да "нема тога ко може зауставити ове наше литије, наше молебане, легитимни грађански протест"

- Ништа нас не може уморити. И ако неко каже из врха власти да су ове наше литије губљење времена, одавде им поручујемо да су такве приче губљење времена. Нека нам то не причају - поручио је Перовић.

Испред манастир, према неким процјенама, окупило се око 15.000 људи.

- На власт су дошли једном реченицом, сјећам се, мали сам био. Био је пренос народног протеста испред Скупштине. Један политичар, Бог да му душу прости, рекао је: "Ово је завршено, идемо међу народ да будемо са народом". Е то тражимо, дођите међу народ, па ће вам бити јасно и шта су светиње и како се чувају. Амин! Бог вас благословио - поручио је Перовић.